Kadettikunta ry

Constantem decorat honor - Kunnia kestävän palkka

"Itsenäisen Suomen kadettikoulutus 100 vuotta" juhlapäivän 1.2.2019 puheet

KADK 100v logo

Kangas

Dosentti, kenttärovasti Seppo Kangas piti kadeteille ja Maanpuolustuskorkeakoulun henkilökunnalle suunnatun puheen Helsingin Yliopiston juhlasalissa ennen "Itsenäisen Suomen kadettikoulutus 100 vuotta" -juhlaparaatia.

Hän totesi puheessaan muun muassa, että sotilasjohtaminen on ihmisten johtamis- ja arvovalintakysymys, oli sitten ajankuva 1700-luvun lineaaritaktiikka tai 2000-luvun hybridi- ja keinoälypohjainen hitec-sodankäynti. Pienelle kansalle se on myös olemassaolokysymys.

Hän antoi puheessaan myös Kadettikunnan ja Kadettikoulun lipussa olevalla tunnuslauseelle "Constantem decorat honor"  syvemmän merkityksen.

- Kadettikoulun lipussa on tunnuslause Constantem decorat honor. Olemme tottuneet kääntämään lauseen Kunnia kestävän palkka. Kirjaimellisesti se merkitsee kuitenkin jotain vielä syvempää. Kantasana ”consto” tarkoittaa yhdessä pysymistä. Johtajat ja johdettavat rinnakkain, vahvat ja heikommat vierekkäin, toisiinsa luottaen yhteistä tehtävää suorittamassa. Yhteishengessä piilee upseerikoulutuksemme menestystekijä. Valammeko kandidaatti-, maisteri- tai peräti tohtoriformaatissa itsekeskeisiä tinasotilaita, jotka erottuvat toisistaan vain valuprosessin tuottamien ilmakuplien määrässä, vai kasvatammeko sotilasjohtajia, joiden laatu on yhdessä luottamista, yhdessä vastaamista ja yhdessä toimimista.

Seppo Kankaan puhe kokonaisuudessaan on luettavissa tästä linkistä.

***

Salminen

Maanpuolustuskorkeakoulun entinen rehtori (2004-2009), VTT, kenraalimajuri Pertti Salminen piti Säätytalolla "Itsenäisen Suomen kadettikoulutus 100 vuotta" -päiväjuhlassa juhlaesitelmän otsikolla "Kadettikoulutuksen ja kadettiupseerien vaikutus sodan ja rauhan töissä".

Hän totesi juhlaesitelmänsä loppuyhteenvetona, että kadettikoulutus että kadettiupseerien toiminta ovat sadan vuoden aikana vaikuttaneet maassamme ja sen ulkopuolella lukemattomia kanavia pitkin. Hänen mukaansa vaikutuksen määrän mittaaminen, tai edes arviointi, on haastavaa ja vaatisi erityisten mittaristojen luomisen. 

- Se ei kaikin osin liene edes mahdollista, joten on tyydyttävä toteamaan vaikutus merkittäväksi. Kansalaiset luottavat Puolustusvoimiimme, mikä on ainakin osittain seurausta siitä, että kadettiupseerit pyrkivät elämään sotilasvalassa, kadettilupauksessa ja virkavalassa antamiensa lupausten mukaisesti. Viime viikkoina julkisuuteen tulleita poikkeamia ei ole syytä yleistää.

Kansalaisten korkeaan maanpuolustustahtoon Salminen näkee yhdeksi merkittäväksi tekijäksi nuoremman upseeriston.

- Eräänä tekijänä vuosikymmeniä jatkuneeseen kansalaisten korkeaan maanpuolustustahtoon on kaiketi vaikuttanut erityisesti nuorempi, asiansa osaava kadettiupseeristo, joka joukkueiden kouluttajina ja komppanian päällikköinä joukko-osastoissa antaa ensivaikutelman Puolustusvoimista ja sotilaallisesta maanpuolustuksesta.

Pertti Salmisen juhlaesitelmä kokonaisuudessaan on luettavissa tästä linkistä.

Etsi sivustosta

Seuraa meitä
Twitterissä
Seuraa meitä
Facebookissa