"Ballistiset ohjukset ja niiden torjunta – Kylmän sodan aikaisen uhan paluu yleiseen tietoisuuteen" -artikkeli verkkolehdessä

Kuva 1

Jo kylmän sodan aikana muodostunut ja siitä eteenpäin koko ajan olemassa ollut ballististen ohjusten uhka on kokenut uuden ja päivitetyn tulemisen julkisuuteen. Tiedotusvälineissä on uutisoitu esimerkiksi Venäjän Iskander-ohjuksista ja Yhdysvaltojen johtaman ohjuspuolustusjärjestelmän rakentamisesta.

Viime aikoina on kuultu huolestuttavia uutisia Pohjois-Korean ydinaseiden ja etenkin ballististen ohjusten testauksista. Pohjois-Korea on muiden maiden vastustuksesta, YK:n julkilausumista ja taloudellisista pakotteista huolimatta ilmoittautunut uudeksi ydinasevaltioksi, joka pystyy ballististen ohjustensa avulla toimittamaan asevaikutuksensa miltei minne päin maapalloa tahansa.

Kylkiraudan verkkolehdestä (linkki) on luettavissa majuri Teemu Kilpeläisen tuore artikkeli "Ballistiset ohjukset ja niiden torjunta – Kylmän sodan aikaisen uhan paluu yleiseen tietoisuuteen". Kilpeläinen palvelee Ilmapuolustuksen erikoistutkijana Puolustusvoimien Tutkimuslaitoksen Doktriiniosastolla.

Artikkelissa tarkastellaan ballististen ohjusten uhkaa ja niiden torjuntaa. Artikkelin tarkoituksena on luoda realistinen tilannekuva ja ymmärrys aiheesta, koska pelkkien uutisten seuraaminen saattaa herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Tällöin Pohjois-Korean luoma ballististen ohjusten uhka on mahdollista suhteuttaa oikeaan mittakaavaan ja samalla sitoa se maailmanlaajuiseen historialliseen kehitykseen.