Kadettikunta ry

Constantem decorat honor - Kunnia kestävän palkka

Rintamataiteilijoiden näyttely Marskin majalla 15.8.2017 asti

Marsalkka Mannerheimin täyttäessä 75 vuotta vuonna 1942 14. Divisioonan korpisoturit lahjoittivat hänelle metsästysmajan rantasaunoineen ja kalamajoineen. Rakennukset jouduttiin purkamaan ja siirtämään Suomen puolelle alueen jäätyä Neuvostoliitolle rauhanteossa 1944. Mannerheimille tarjottiin joitakin vaihtoehtoja majan uudelleensijoituspaikaksi ja hän ihastui Punelia-järven rannalla olevaan luonnonkauniiseen erämaaympäristöön, mikä muistutti alkuperäistä rakennuspaikkaa.

Rukajärven suunnalla taistelleiden sotilaiden joukossa oli useita eteviä kuvataiteilijoita, joiden jatkosodan aikana rintamalla maalatuista teoksista on koottu Marskin Majalle ainutlaatuinen taidenäyttely.

Taidenäyttelyn avajaiset olivat keskiviikkona 14.6. Aluksi Marskin Majan perinnetoimikunnan puheenjohtaja Matti Ahtiainen toivotti kutsuvieraat tervetulleeksi ja kertoi, että Rukajärven suunnalla taistelleiden taiteilijoiden sodanaikaisia teoksia on pystytty jäljittämään noin 300 kappaletta, ja että tässä näyttelyssä on 30 teosta viideltä eri taiteilijalta. Matti Ahtiainen kiitti taiteilijoiden perheenjäseniä ja muita taulujen omistajia taulujen lainaamisesta näyttelyyn.

taidenäyttelyn avajaiset 2017 022Näyttelyn avaajat Teuvo Zetterman (vasemmalla), Matti Ahtiainen ja Janne
Kosonen

 

Näyttelyn arvoa korostaa se, että Tasavallan Presidentin puoliso rouva Jenni Haukio on näyttelyn suojelija.

Teuvo Zetterman toivotti vieraat tervetulleeksi näyttelyyn Majan Herrat Oy:n puolesta ja kutsui vieraat tauluihin tutustumisen jälkeen keittolounaalle ja kakkukahville.

Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen korosti tervetuliaispuheessaan tämän kaltaisten perinnenäyttelyiden tärkeyttä ja kiitti järjestäjiä siitä, että näin historiallinen näyttely on saatu aikaiseksi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Esillä on Kalle Halosen, Erkki Matilaisen, Bo Bjurströmin ja Toivo Jutilan töitä sekä näyttelyn suurin harvinaisuus, tuntemattoman kokkolalaisen keittiölotan öljyvärimaalaus ”Taistelijat asemissaan lumisessa metsässä”

Marskin Majan museoalueeseen ja tauluihin pääsee tutustumaan 15.8.2017 asti tiistaista sunnuntaihin klo 11.00–17.00. 

KeittiölottaNäyttelyn suurin harvinaisuus on rintamalla palvelleen tuntemattoman kokkolalaisen keittiölotan öljyvärimaalaus: ”Taistelijat asemissaan lumisessa metsässä.”

 SMMM taidenäyttely 006

 

Taustatietoja taiteilijoista:
Kalle Halonen on 1899 Lapinlahdella syntynyt kuuluisan taitelijasuvun jäsen. Hän opiskeli ensin Kansallisteatterin näyttelijäkoulussa ja näytteli seitsemän vuotta Kansallisteatterissa. Hän ei kuitenkaan viihtynyt näyttelijänä ja opiskeli taidemaalariksi.
Erkki Matilanen on 1913 Iisalmessa syntynyt taiteilija, myöhemmin kouluneuvos. Hän toimi koko Jatkosodan ajan tykkipatterin päällikkönä.
Bo Bjurström on syntyisin Vehkalahdelta ja työskennellyt muun muassa ammattigraafikkona.
Toivo Jutila syntyi Ruovedellä 1906. Hän toimi nuoruusvuotensa myyntimiehenä, mutta 30 ikävuoden paikkeilla ammatti vaihtui taidemaalariksi.
- muita merkittäviä Rukajärven rintamataiteilijoita olivat Sven Grönvall (Helsinki, myöhemmin taiteilijaprofessori), Kosti Ahonen (Lahti) sekä Pentti Lehtinen (Riihimäki)

Etsi sivustosta

Seuraa meitä
Twitterissä
Seuraa meitä
Facebookissa