Kadettikunta ry

Constantem decorat honor - Kunnia kestävän palkka

53. Kadettikurssi ja 38. Merikadettikurssi 50 vuotta

Kurssimme nimitettiin upseerin virkoihin 29.3.1969, jolloin 53. Kadettikurssilta valmistui 115 maa- ja ilmavoimien upseeria. 38. Merikadettikurssilla valmistui 23 meriupseeria. Täsmälleen samana päivänä 50 vuotta myöhemmin kokoonnuimme Santahaminaan Kadettikoululle juhlimaan puolivuosisataista taivaltamme. Päivän ohjelmiin osallistui 46 veljeä 53. kurssilta ja 11 meriveljeä. Daameja oli mukana yhteensä 40. 

Aloitimme päivän kokoontumalla puolilta päivin tulokahveille Auditoriotaloon. Puheensorina oli tasaisen kova ennustaen mukavaa päivää. Siirryimme auditorioon, jossa Kadettikoulun johtaja, eversti Juha Helle esitteli koulun toimintaa. Ymmärsimme koulutuksen seuraavan hyvin aikaa, mutta vanhoja hyviä perinteitä arvostetaan edelleen. Saimme esittää kysymyksiä myös mukana olleille nykyisten 103. ja 105. kadettikurssien edustajille. Uskomme itsenäisen Suomen 100-vuotisen kadettikoulutuksen jatkuvuuteen ja kehittymiseen vahvistui.

Veljet Heikki Holma ja Juhani Kaskeala esittelivät kurssiensa ns. kronikat, eli muisteluita 50 vuoden takaisista opiskeluajoista. Moni jo taka-alalle painunut muisto nousi pintaan.

Meriveljien ja daamien tehdessä kierroksen koulun alueella eversti Juha Helteen vetämänä 53. kurssi piti kurssikokouksen. Kurssitoimikunnan sihteeri Reijo Piira luki kaikkien 50 vuoden aikana poisnukkuneiden 35 veljen nimet. Kunnioitimme veljien muistoa hetken hiljaisuudella. Kurssikokous veti suuntaviivat tulevalle toiminnalle ja valitsi kurssitoimikunnan kolmeksi vuodeksi. Päätimme antaa 1000 euron stipendin kummikurssimme - 103. Kadettikurssi ja 86. Merikadettikurssi - valmistuessa elokuun lopussa opettajien ja opiskelijoiden valitsemalle opinnoissaan menestyneelle valmistuvalle upseerille.

Koko joukkomme kokoontui yhteen kierroksen ja kurssikokouksen jälkeen olutkellariin, jossa puheensorina oli noussut jo melkoiselle tasolle. Kaaderilaulajien viisihenkinen kvartetti esitti vielä muutaman tunnelmaa edelleen nostattaneen laulun. Iltapäivän päättyessä meriveljet puolisoineen lähtivät keräämään voimia seuraavan päivän juhliinsa Turussa.

53. Kadettikurssi daameineen siirtyi tämän jälkeen Sankariaulaan. Aloitimme kajauttamalla Ateenalaisten laulun jyhkeästi yhdessä Kaaderilaulajien kvartetin kanssa. Olavi Jäppilä ja Reijo Piira laskivat kukkalaitteen sankaritaululle, Jäppilä puhui ja Teuvo Saharinen piti hartaushetken. Juhlallinen hetki päättyi oopperalaulaja Taina Piiran esittämään Suomalaiseen rukoukseen, jota Janne Hovi säesti.

Kutsuvieraat P3292089

Pöytä4 P3292092

Siirryimme juhlaillalliselle juhlasaliin. Juhlavasta ohjelmasta vastasivat Taina Piira ja Janne Hovi. Illallispuheessani totesin muun muassa, että kurssillamme on kosketuspintaa tässä juhlasalissa koko kadettikoulutuksen 100-vuotiseen historiaan: olemme tavanneet siellä ensimmäisen vuosikurssin kadetteja ja nyt mukanamme oli kummikurssejamme edustava kadettivääpeli. Pidin elämäämme noin 74 vuotta (keskimäärin) historian parhaana aikaikkunana: pitkä rauhanjakso, mahtava vaurastuminen ja tekninen kehitys. Tulevaisuuden yllä on pilviä. Tunnemme kiitollisuutta tästä jaksosta itsenäisessä Suomessa.

Ilta sujui todella vauhdikkaasti. Muistoja kertasimme valtavan määrän. Ja saimme muistoja taas lisää. Suuret kiitokset Kadettikoululle!

Matti Krannila
Kadetti 5306
Kurssitoimikunnan puheenjohtaja

Kurssitiedote 23.11.2018

Hyvä Kurssiveljemme!

On jälleen aika kertoa hieman tapahtuneesta ja tulevasta 50- vuotiskurssijuhlastamme.

Kurssimme kokoontui avec Haminassa Tattoon merkeissä 3.8.2018. Osallistujia oli daameineen 42.

Kokoonnuimme perjantaina 3.8. RUK:n sotilaskodissa kahveille. Paikalla oli sattumoisin myös meriveljemme Juhani Kaskeala, joka toi meille tervehdyksen meriveljiltä ja muitakin kuulumisia. Tämän jälkeen kuulimme sotilaskodin alakerran Hamina-salissa RUK:n johtajan eversti Jouko Rauhalan innostuneen esityksen koulustaan teemalla: RUK tänään. Luovutimme koulunjohtajalle kurssilautasemme.

Esittelyn jälkeen pidimme kurssikokouksen, jonka aluksi kunnioitimme hetken hiljaisuudella vuoden aikana poisnukkuneita veljiämme. Nämä olivat Esko Janatuinen, Timo Kallioniemi, Esko Lehtonen ja Heikki Silvennoinen (kokonaispoistuma on 33). Kokouksen keskeisenä asiana oli tuleva 50 -vuotisjuhlamme, josta lähemmin alempana. Kurssitoimikunnan puheenjohtajaksi Jouko Kivimäen tilalle valittiin Matti Krannila. Aloite oli tullut Jouko Kivimäeltä, joka valittiin toiminnantarkastajan tehtävään.

Kokouksen jälkeen kävelimme bastionin katsomoon seuraamaan kaksituntista marssishowta, jonka päätyttyä ruokailimme bastionin ravintolassa. Tapaamisemme oli tällä kertaa yksipäiväinen, joten kylläisinä lähdimme kotiin - kuka omine autoinensa ja osa bussikyydillä Helsinkiin.

Jo aiemmin päätetyn mukaisesti vietämme kurssimme valmistumisen 50-vuotisjuhlaa Santahaminassa perjantaina 29.3.2019 (sama päivä kuin valmistumispäivämme).

50-juhlatapaamisemme alustava ohjelma:

- 12.00-13.00 Saapuminen Santahaminaan luokkatalolle. Tulokahvit plus suolapala.
- 13.30 Kadettikoulu ja MPKK tänään (KadK johtaja)
- 14.30 Kurssikronikka/at
- 15.30 Kurssikokous kurssiveljien kesken (daameilla ja 38.Me opastettu tutustuminen kouluun)
- Kokouksen ja kierroksen jälkeen seurustelua olutkellarissa
- 18.00 Seppeleenlasku ja muistotilaisuus sankariaulassa.
- 18.30 Illallinen ruokasalissa (pöydät simppukurssin joukkueittain)
- Seurustelua vanhoja aikoja muistellen ruokasalissa, baari avoinna
- 23.00 Mennessä tilaisuus päättyy (bussikuljetus Helsingin keskustaan)

Kaaderilaulajien kvartetti sekä oopperalaulaja Taina Piira säestäjänään Janne Hovi esiintyvät illan eri vaiheissa.

Pyydämme Sinua ilmoittamaan sihteerille vuoden 2018 loppuun mennessä alustavasti:

1. Osallistun tilaisuuteen yksin/avec,
2. En osaa vielä sanoa tai
3. En voi osallistua.
4. Tarvitsen majoituksen/järjestän majoituksen itse.

Pyydämme siis vastausta eli elonmerkkiä kaikilta.

Toimikunta lähettää varsinaiset kutsut 1.2.2019 mennessä ohjelmineen ja muine tietoineen. Samassa yhteydessä pyydetään sitovat ilmoittautumiset viimeistään maaliskuun alussa 2019.

Tilaisuus ei ole iltapukujuhla. Daameille ja herroille varataan luokka tai muu sopiva tila levähtämiseen ja tarvittaessa vaatteiden vaihtoon. Illallisella asuna on miehillä tumma puku, joka käy koko päivän.

38.MeK osallistuu iltapäiväämme ennen siirtymistään Turkuun.

Stipendi

Kurssimme tulee ojentamaan stipendin syksyllä 2019 valmistuvalle 103 kadettikurssille eli kummikurssillemme sen valmistumisjuhlassa. Saajan valitsevat kurssin kadetit ja opettajat.
Pyydämme kurssiveljiä panemaan vapaaehtoisen sopivaksi katsomansa maksun (esim 10 euroa) tätä stipendiä varten kurssimme tilille vuoden 2018 loppuun mennessä. Maksun lisätietoja -kohtaan merkintä: Stipendi 103. Kurssimme tilinumero on: FI65 4108 0010 3635 65 (OmaSp).

Kurssitoimikunta arvioi, että juhlan kokonaiskustannuksiksi muodostuu korkeintaan 100€/henkilö (ilman majoitus- ja matkakuluja). Kurssitoimikunta ottaa mieluusti vastaan toivomuksia ja kommentteja juhlaamme liittyen.

OLEMME JUHLAMME ANSAINNEET- TULETHAN MUKAAN!

Pidättehän sihteerin tietoisena ajan tasalla olevista yhteystiedoistanne. Hyvää syksyä kaikille!

Toimikunnan puolesta
Reijo Piira puh 040 7167107 - reijopiira(at)hotmail.com

53. Kadettikurssi kokoontui ympyräkaupungissa

IMG 0591 Hamina 030818

Kurssimme kokoontui vuosittaiseen tapaamiseensa Haminaan 3.8.2018. Kokoontuminen oli tällä kertaa yksipäiväinen. Tapaamisen lisäksi tavoitteina oli päivittää tietomme tämän päivän koulutuksesta RUK:ssa, kunnioittaa Puolustusvoimien 100-vuotista taivalta osallistumalla juhlavaan Tattooseen ja evästää kurssitoimikuntaa 29.3.1969 päättyneen kurssimme 50 -vuotisjuhlan valmisteluissa. Meitä oli koolla 44 henkeä, puolet luvusta oli kadettiveljiä. Sää oli kuluneen kesän perusmallin mukainen 30 asteen hellesää.

RUK:n johtajan eversti Jouko Rauhalan innostunut esitys RUK:n nykyisestä koulutuksesta ja kehitysnäkymistä vakuutti meidät siitä, että reservin upseerikunta uusiutuu edelleenkin korkeatasoisesti. Varuskunnan rakennuskannan joidenkin osien realisointisuunnitelmat epäilyttivät vanhoja haminalaisia ja muitakin.

IMG 0593

IMG 0594 Hamina 030818

IMG 0595 Hamina 030818

Kurssikokouksessa käsittelimme menneen toimintavuoden tapahtumat. Kunnioitimme hetken hiljaisuudella vuoden aikana poisnukkuneita neljää kadettiveljeämme. Kurssitoimikunnan puheenjohtajaksi toimintakaudelle 2018-19 valittiin kurssitoimikunnan ehdotuksesta Matti Krannila. Jouko Kivimäki ottaa toiminnantarkastajan tehtävät. Aloite tehtävien vaihdosta tuli Kivimäeltä.

Kurssikokouksemme keskeinen teema oli valmistumisemme 50-vuotisjuhla, johon kurssitoimikunta oli Jouko Kivimäen johdolla tehnyt pohjaesityksen. Vilkkaan keskustelun jälkeen hyväksyimme juhlatapaamisen peruslinjaukset. Vietämme juhlaa perjantaina 29.3.2019 Kadettikoululla. Ajankohta on sovittu koulun johdon kanssa. Kokoonnumme koululle iltapäivän alussa. Ohjelmassa on mm seppeleenlasku sankariaulassa, Kadettikoulu tänään -esittely, kurssikokous, seurustelua olutkellarissa ja ohjelmallinen illallinen ruokasalissa. Juhla päättyy klo 23.00.

Vietämme koko iltapäivän ja illan yhtäjaksoisesti Kadettikoululla. Illallinen ei ole iltapukujuhla, joten sama asu käy koko päivän. Kurssitoimikunta lähettää lokakuussa tiedotteen juhlasta, sen tarkemmasta ohjelmasta sekä kuljetus- ja hotellijärjestelyistä. Päivämäärä on syytä heti merkitä ensi vuoden almanakkaan.

Juhlatattoon jälkeen nautimme illallisen ravintola Bastionissa. Suuret kiitokset Markku Sepälle ja Reijo Piiralle Hamina -päivän järjestelyistä.

Matti Krannila
Kadetti 5306

Kutsu kurssitapaamiseen Haminaan 3.8.2018

Kurssitoimikunta kutsuu kurssikokouksen 2017 päätöksen mukaisesti 53. Kadettikurssin (avec) kurssitapaamiseen Haminaan perjantaina 3.8. 2018 klo 10.30 alkaen. Nyt kokoonnumme Tattoon merkeissä ja päätämme 50 vuotisjuhlamme päälinjoista. Alustavia ilmoittautumisia tuli 46.

Tapaamisen ohjelma perjantaina 3.8.2018:

- 09.00 Bussikuljetus lähtee Helsingistä Pohjolan liikenteen turistipysäkiltä Kiasman edestä. Tuulilasissa kyltti -53 ja Matti Krannila on paikan päällä opastamassa
- 10.30 alk. Kokoontuminen RUK:n sotilaskodissa
- 11.00 Kahvit (omakustanteinen) sotilaskodissa (sodesta saa myös suolaista välipalaa)
- 11.30-12.15 Reserviupseerikoulu tänään, (luokka, kouljoht/apuljoht)
- 12.30-13.30 Kurssikokous, daamit mukana, (luokka) 14.00- Marssischow`n seuraaminen (kesto noin kaksi tuntia, ei väliaikaa)
- 16.30- Ruokailu Bastionin ravintolassa (hinta 46€/henkilö ilman ruokajuomia, seisova pöytä, jokainen maksaa itse)
- 19.00 men. Kotiin lähtö (yhteisbussi, Matti kertoo paikan) 

Lopulliset sitovat ilmoittautumiset Reijo Piiralle viimeistään 31.5.2018 kuluessa. Jos ei ole tehnyt alustavaa ilmoittautumista, voi myös pyrkiä mukaan. Ainakin mahdollisille peruutuspaikoille pääsee tai jos saadaan lisälippua hajapaikoille (ovat kalliimpia). Ilmoitettava myös, osallistuuko yhteiskuljetukseen.

Juhlamaksu on 46 euroa/henkilö ennakkoilmoittautuneille. Se sisältää: tattoolipun, ja muistamiset. Bussikustannukset (25€/henkilö) kerätään käteismaksuna matkan aikana kuljetukseen osallistuvilta.

Juhlamaksun pyydämme suorittamaan Kadettikurssi 53 tilille 31.5.2018 mennessä. Tilin haltija 53 Kadettikurssi/Reijo Piira. Tilinumero on FI65 4108 0010 3635 65. (huom tilinumero muuttunut - on nyt omaSp).

Tervetuloa joukolla mukaan!

Kurssitoimikunnan puolesta Reijo Piira ,Tonttukuja 1, 04230 Kerava, reijopiira(at)hotmail.com, puh: 040 7167107
Haminassa asiaa hoitaa Markku Seppä, markkuseppa(at)hotmail.com, puh: 0442166034

Kurssitoimikunnan tiedote 27.9.2017

Hyvä Kurssiveljemme!

On jälleen aika kertoa hieman tapahtuneesta ja vähän suunnitellusta tulevastakin.

Kurssimme kokoontui avec Tikkakoskella ja Peurungassa 18.-19.5. Osallistujia oli daameineen tällä kertaa 41.

Kokoonnuimme torstaina 18.5. varuskunnan parkkipaikalla, josta siirryimme lounaalle varuskuntaruokalaan ja nautimme hernerokat ja pannarit. Lounaan jälkeen kuulimme everstiluutnantti Tuukka Karjalaisen esityksen Ilmasotakoulusta, sen nykymenosta ja tehtävistä.

Tilaisuuden isännälle luovutettiin kurssilautanen. Esityksen jälkeen ajelimme bussilla lentokentän laidalle lentonäytökseen, jossa ilmavoimiemme hurjapäät esittivät taitojaan Suomi 100 teemalla. Saimme myös tutustua kalustonäyttelyyn, joka oli pystytetty samaan aikaan tapahtuvaa avoimien ovien päivää varten. Bussi kuljetti meidät takaisin länsirannan p-alueelle, josta siirryimme autokunnittain Peurunkaan.

Kurssikokous pidettiin suuren yksimielisyyden vallitessa. Herrat saunoivat rantasaunalla katsellen ohessa jääkiekon MM-kisoja. Rennoissa tunnelmissa nautimme illallista ravintola Peurankellossa.

Kurssikokouksemme sujui totuttuun tapaan ilman kinaa ja vastaväitteitä. Päätimme kokoontua vuonna 2018 elokuussa (3.8.) Haminaan yksipäiväisesti Tattoon merkeissä.

Kokouksen yhteydessä totesimme kuluneen vuoden menneen ilman tappioita. Tätä kirjoitettaessa ovat tapaamisen jälkeen siirtyneet ajasta ikuisuuteen kurssiveljemme Esko Janatuinen ja Timo Kallioniemi (kokonaispoistuma on jo 31 veljeä).

Perjantaiaamuna kuulimme esityksen Peurungan synnystä ja sen toiminnasta. Sen jälkeen ajelimme omilla autoilla Tikkakoskelle Ilmavoimamuseolle. Kuulimme oivallisen esityksen museosta ja sen näyttelykoneista. Puolen päivän aikoihin jokainen suuntasi mökeillensä tai muualle kotosuomeensa.

 

Haminan tapaamisen 3.8.2018 alustava ohjelma:

- Perjantaina 3.8 kokoontuminen hyvissä ajoin Haminaan ja RUK:n esittely (lounas/tai sotilaskoti)
- Kurssikokous
- Tattoo klo 14.00 alkaen
- Päivällinen jossain hyvässä paikassa (Markku Seppä selvittää Haminan alueelta)
- Mahdollisesti yhteiskuljetus Helsingistä ja takaisin
- Meriveljet kutsutaan mukaan

Kurssitoimikunta ottaa mieluusti vastaan toivomuksia/kommentteja Tattoo tapahtumaan liittyen. Alustaviin toimiin on ryhdytty, mm varattu 45 lippua iltapäivänäytökseen keskikatsomosta.

Toimikunta lähettää viimeistään maaliskuussa 2018 tarkan ohjelman ja muut tarkentavat tiedot. Sitä ennen pyydämme kuitenkin tekemään alustavat ilmoittautumiset ml. mahdollinen yhteiskuljetus (lippujen varaamisen takia) sihteerille viimeistään marraskuun loppuun 2017 mennessä.

Pidättehän sihteerin tietoisena ajan tasalla olevista yhteystiedoistanne.

Hyvää syksyä kaikille!

Toimikunnan puolesta
Reijo Piira puh 040 7167107
reijopiira(at)hotmail.com

53. Kadettikurssi vieraili Tikkakoskella ja Peurungassa

53 kadettikurssi

53. Kadettikurssin kuluvan vuoden tutustumiskohteena oli Tikkakoskella toimiva Ilmasotakoulu. Kokoontumisajojen päätepisteenä oli Länsirannan pysäköintialue, johon saavuimme 18.5.2017 kello 10.30 mennessä. Paikalle tuli 23 kurssiveljeä ja 18 puolisoa. Vierailun aluksi oli mahdollisuus tankata torstain perinneruokaa varuskuntaravintola Luonetissa tai nauttia sotilaskodin antimista.

Tutustumisemme Ilmasotakouluun alkoi joukko-osastoesittelyllä, jonka piti vierailumme isäntänä toiminut everstiluutnantti Tuukka Karjalainen. Esityksen perusteella sai selkeän kuvan siitä, miten monipuoliset koulutustehtävät Ilmavoimien puolustushaarakouluna toimivalla Ilmasotakoululla on vastuullaan, kun asiakaskunta muodostuu palkatusta henkilökunnasta, reserviläisistä ja varusmiehistä. Esittely oli mielenkiintoinen ja isäntämme saikin vastata tuon tuosta kuulijoiden mieliä askarruttaneisiin kysymyksiin. Tämä vaihe päättyi lyhyeen kierrokseen koulutuskeskuksen tiloissa.

Ilmasotakoulun esittelyn jälkeen siirryimme bussilla lentokentälle, jossa tapasimme koulun johtajan, eversti Kimmo Hyvärisen. Sitten vuorossa oli omaan tahtiin tutustuminen Ilmavoimien kalustoon ja koulutustoimintaan. Mielenkiintoista nähtävää oli paljon, sillä kyseisenä torstaina vietettiin Ilmavoimien avoimien ovien päivää ja väkeä oli paikalla todella runsaasti. Iltapäivän päätteeksi saimme seurata upeaa lentonäytöstä.

Vierailumme toisena kohteena oli kylpylähotelli Peurunka. Ajotehtävän alkuosuus sinne oli vaativa, sillä kaikki Tikkakosken ulosmenotiet olivat täynnä yleisötapahtumasta pois pyrkiviä ajoneuvoja. Majoittumisen jälkeen ohjelmassa olivat kurssikokous ja poikien sauna. Osa mukana olleista leideistämme käväisi tässä välissä kylpylässä ja nautti sitten Sepon tarjoamasta kuohujuomasta. Yhteinen illallinen ravintola Peurankellossa alkoi kello 20.30. Illanvieton aikana Kalevi Reiman testasi tietojamme pienen kilpailun avulla. Perjantaina aamiaisen jälkeen tutustuimme Peurungan historiaan ja nykypäivään. Sitten palasimme Tikkakoskelle, jossa tutustuimme asiantuntevan ja asiansa hauskasti esittäneen oppaan johdolla Suomen Ilmavoimamuseoon. Museokierroksen jälkeen vuorossa oli paluu kotiin.

Kiitän kurssitoimikuntamme puolesta kaikkia mukana olleita hauskasta yhdessäolosta. Erityiskiitoksen ansaitsevat vierailuisäntämme everstiluutnantti Tuukka Karjalainen sekä paikalliset yhteyshenkilömme Raimo Ranta ja Raimo Rastas. Kiitän myös Seppo Vertasta sponsoroinnista sekä Reijo Piiraa tapaamisen käytännön järjestelyistä. Tavataan seuraavan kerran 3.8.2018 Haminassa.

Jouko Kivimäki, kadetti 5298

Etsi sivustosta

Seuraa meitä
Twitterissä
Seuraa meitä
Facebookissa