Kadettikunta ry

Constantem decorat honor - Kunnia kestävän palkka

Kotka Rankki - ohutta yläpilveä ja paksua puhetta 5.-6.6.2020

61. Kadettikurssin ja 45. Merikadettikurssin vuositapaaminen.

Tervehdys Veljet!

Kutsu käy Haminasta ja Kotkasta, toivottavasti sitä noudatatte runsaslukuisesti. Tässä on minun ja Jarkon esitys kurssitapaamisemme tapahtumiksi.

Vuoden 2020 kurssitapaamisemmehan on sikäli erikoislaatuinen, että yhdistämme siihen myös mahdollisuuden juhlia Suomen 100 -vuotista reserviupseerikoulutusta.
Koulutusta, joka meillä jokaisella oli kunnia läpäistä vuosikymmeniä sitten aikana, jolloin laitoksemme, reserviupseerikoulutus ja kadettiupseerikoulutus, eivät suinkaan olleet suurimmassa huudossa, vaan muotia oli kaikenlainen muu, minkä varmaan hyvin muistatte.

Olkaamme kuitenkin tyytyväisiä siitä, että nykyään saamme viettää näitä tilaisuuksia aivan toisenlaisessa suhtautumisympäristössä, ja olkaamme ylpeitä siitä, että meillä on oikeus ja kunnia osallistua niin reserviupseerikoulutuksen kuin kadettiupseerikoulutuksenkin vuositapaamisiin!

Perjantai 5.6.

IMG 2124 2.jpg Haminan satama

klo 13.30 - Saapuminen Haminan Tervasaaren satamaan. Esitän, että kokoonnumme suoraan satamaan, missä on hyvät pysäköintitilat ja voimme aloittaa tapaamisemme suunnitellulla tavalla. Autot voidaan jättää myös 6.6. samoille paikoille, koska Hamina tulee RUK:n juhlallisuuksien aikana olemaan täynnä autoja ja pysäköintitilat kortilla. Satamasta on n. kilometrin kävelymatka RUK -juhlallisuuksien tapahtumapaikalle. Tai voihan pari taksia juontaa meidät juhlapaikalle, jos kävely ei nappaa.

klo 13.35 Tilaisuuden avaus on satamassa ja tutustuminen Suomen ainoaan yksityiseen merimuseoon vanhassa Tullimakasiinissa, museolaiva Helsinkiin ja museohinaaja Merikarhuun.

Tilaisuutta paimentaa Haminan kuriositeetti, kulttuuripersoona Patu Patanen, vanha sköne, ja Tervasaaren "satamakapteeni"! Tilaisuuden ohessa on mahdollista nauttia alkuvirvokkeita Patasen krouveissa (kuva).

klo 14.15 - Meritaistelu Haminanlahdella. Toukokuun 15. v. 1790 käytiin Haminanlahdella meritaistelu, johon osallistui Kustaa III:n saaristolaislaivasto ja Haminaa puolustanut Venäjän laivasto sekä Haminan linnoitus.

Tai vaihtoehtoisesti on Haminan Kadettikoulun poliisimestarina 20 vuotta toimineen kenraalimajuri evp. Rydzevskin tarinointia ajoista kauan sitten. - Lyhyt esitys tapahtumista oppaana Kauko Tykkyläinen alias kenr. Rydzevski, da da!!!

klo 15.00 - Lähtö majoitusyrittäjän linja-autolla Kotkan Sapokkaan, josta yhteysalus Jaanalla Rankkiin n... . Matka aika Sapokasta Rankkiin on yrittäjän mukaan n. 45 min. Aluksella on vapaata seurustelua ja aluksen tarjoilun hyväksikäyttöä. Rankkiin liittyvässä osuudessa tutustukaa yrittäjän sivuihin tästä linkistä

klo 16.15 mennessä - Saapuminen Rankkiin ja majoitustilojen valinta. Majoitumme ihan kuin alokkaina kauan kauan sitten, eli kymmenen hengen tupiin, joita on viisi.

klo 18.00 - Saaristolaisateria Rankin ravintola Sotkussa (alkoholipitoiset ruokajuomat omakustannushintaan).

klo 19.30 - Kurssikokous on välittömästi ruokailun jälkeen joko ravintolassa, tai kasarmin auditoriossa. Tai …

klo 19.30 alkaen - Saunominen ja Rankin saareen tutustuminen omin neuvoin. Ravintola käytössä koko illan. Seurustelua. Nukkumaan sitten, kun väsyttää, patterissa ei komenneta hiljaisuutta! Omien juomien nautinta on sallittu majoitus- ja saunatiloissa.

Lauantai 6.6.

klo 06.30 - Patterissa herätys! Aamutoimet.

klo 07.00 - 08.30 - Aamiainen on ravintola Sotkussa.

klo 08.30 - Lähtö Rankista Sapokkaan, josta bussilla Haminaan. Ehkäpä aamuvirvokkeita aluksella, hmmm? Tai mahdollisesti kurssikokous on vasta nyt matkan aikana.

klo 10.00 mennessä - Saapuminen Haminaan. Kurssitapaamisen päättäminen ja hyvästelyt. Siirtyminen RUK:n juhlallisuuksiin.

RUK 100 v

RUK:n 100-vuotisjuhla on varmastikin yksi Suomen suurimmista juhlatilaisuuksista vuonna 2020. Haminaan odotetaan 5000 - 8000 vierailijaa ko. päivän ajaksi.

Alustava ohjelma on seuraava:

- klo 09.00 Kunnianosoitus Kaatuneiden upseerien muistopatsaalla.
- klo 10.00 Kalustonäyttely
- klo 12.00 Päiväjuhla Hamina Bastionissa. Juhlaa voi seurata myös screeneiltä Maneesissa ja RUK:n päärakennuksen kentältä -
- klo 13.30 Ohimarssi Kadettikoulunkadulla
- klo 15.00 Kenttäpäivällinen ja tutustuminen perusyksiköihin

Lisätietoa RUK 100 vuotta -tapahtumasta tästä linkistä

Ilmoittautumiset

Alustavat ilmoittautumiset Timolle helmikuun loppuun mennessä, notta päästähän vielä vääntämähän hinnasta - timo.artell(at)gmail.com tai 040 723 5923. Sitovat ilmoittautumiset Timolle vappuun mennessä viime rutistusta varten.

Maksut Riston hallinnoimalle kurssitilille: Risto Häkkinen Nordea FI 45 2363 1800 0002 96 15.5.2020 mennessä.

Kustannukset

Mikäli saamme veljiä kokoon 50 - 60 on hinta 128 euroa ja mikäli saamme veljiä kokoon 30 - 49 on hinta 134 euroa. On myös vielä yksi kalliimpi vaihtoehto 158 euroa, mikä tarkoittaa venematkaa Haminasta ja paluuta Haminaan veneellä. Jättänemme sen kuitenkin pois.

Syitä ja selittelyjä

Käytännössä majoittuminen Rankissa on ainoa vaihtoehto, koska alueen majoitustilat lienevät jo nyt varatut viimeistä koppia myöten.

Älkää veljet ällistelkö hintaa, saammehan siihen kaikenlaista. On linjurikyytii, venekyytii löylynheittoo, hyvää ruokaa ja viinaakii, jota Norsu on luvannu tuoda ja nostalgista
kasarmimajoitusta, jot ei kun mukaan vaan.

Kannattaa jättää joulujuomat pikkusen vähemmälle ja säästää rahat tapaamiseen, hah!

Mikäli joku tai jotkut teistä aikovat tulla kumppanin kanssa RUK:n tilaisuuteen ja majoitukselle olis tarvetta, kannattaa jo nyt ryhtyä etsimään. Sen tiedän, että Haminassa on
kaikki varattu, kuten hotelli Leikarikin. Kotkasta saattaa vielä löytyä.

Ja vielä vihon viimeseks. Jos joku on päästäny aatoksiinsa sellasen kummallisuuden, et miks on bussikyyti, niin siihen on syynsä. Yks on Norsun lupaukset heko heko, kaks on se et ollaa porukassa, ja kolme on se, ettei mihikää pillilöihi tarvii aamulla puhkuu!!!!

Kurssitapaamisiin Veljet ja tervetuloa Haminaan ja Kotkaan!
Timo ja Jarkko

Kurssitiedote

Tervehdys Kurssiveljet!

Viime vuoden 40-vuotiskurssitapaamisessa päätetyn johdosta järjestettiin 5.5. ensimmäinen kurssiveljien vuositapaaminen Jyväskylässä. Timo Lairio vastasi tilaisuuden järjestelyistä. Timon kertomus tapaamisesta on alla erikseen.

Kari Rekola lähettikin jo pikaraportin/kiitokset heti tapahtuman jälkeen 6.5: "Timolle erityiskiitos meidän kaikkien puolesta hyvin järjestetystä tapaamisesta ja mukavasta ohjelmasta. Hauskaa oli ja naurun remakka kuului kirkolle asti...". 

Kurssiveli Seppo Pussinen ilmoittautui seuraavan vuositapaamisen 2019 isännäksi. Ajankohta ja paikka: lauantai 15.6.2019 Kajaanissa!

Ohjelmaakin Setti on jo ehtinyt luonnostella melko pitkälle, tarkka ohjelma lähetetään erikseen syksyn aikana, kun ohjelmasta on paikallisesti sovittu. Laitathan nyt päivämäärän kalenteriin ja varaat aikaa saapua tapaamiseen.

Vuositapaaminen 2020 liittyy RUK:n 100-vuotisjuhlaan. Kurssiveli Timo Artell on ottanut "kopin" asiasta!

Alustava ohjelma: kokoontuminen perjantaina 5.6.2020 ip/illalla Haminaan (jonne autot jäävät parkkiin), sitten tilausveneellä Rankin linnoitukseen, jossa majoitus, muonitus ja sauna. Lauantaina 6.6. aamulla kumipyörillä Kotkan kautta Haminaan, jossa osallistutaan paraatiin ja RUK:n 100 v-juhlaan, jonka jälkeen paluumarssi omaan tahtiin & suuntaan.

Vuoden 2021 vuositapaamisen järjestelyyn pyydetään "vapaaehtoisia" ilmaveljiä (1-2) ystävällisesti ilmoittautumaan ilmakadettikurssin vanhimmalle, joka koordinoi ja informoi edelleen Kari Rekolaa ja yhteysupseeria.

Vuoden 2022 vuosikokouksen (5-vuotis avec-kokous) järjestelyistä vastaa nykyinen yhteysupseeri yhdessä Olli Niemensivun ja Mauri Ikosen kanssa. Ajankohta on lauantai 26.3. Turussa. Tähän järjestelytiimiin pyydämme mukaan kurssiveljeä merikadettikurssilta, koska tapaaminen sijoittuu merivoimien infrastruktuuriin (Heikkilä/Pansio) ja sen teema pyörinee alustavasti laivue 2020 tiimoilla. Vastaavasti kuin edellisessä kohdassa pyydämme merikadettikurssin vanhinta koordinoimaan kurssiveljiensä kanssa puolustushaaran edustajan.

Vuoden 2022 tapaamisessa päätetään seuraavan 5-vuotiskauden tapahtumista. Todettakoon, että näillä näkymin tuleva kummikurssimme 111. kadetti- ja 94. merikadettikurssi aloittavat opiskelunsa Maanpuolustuskorkeakoulussa vuonna 2024 (nyt syksyllä aloittaa 105. ja 88. kurssit).

Alla on lisäksi Nortin info/muistutus kurssimatrikkelitietojen toimittamisesta. Pyydän ystävällisesti kutakin osaltaan tsekkaamaan sen ja mahdollisuuksiensa mukaan toimittamaan puuttuvat tiedot. Kiitokset Johnille ja Kallelle kärsivällisestä matrikkelityön edistämisestä!

Tapio
61. Kadetti- ja 45. Merikadettikurssin yhteysupseeri 2017-2022

p. 040 71 88888
tapio.niitynpera(at)elisanet.fi

61. Kadettikurssin ja 45. Merikadettikurssin Vuositapaaminen Hämeenlinnassa 29.3.2019

Paikka ja aika: PSPR, Panssarimuseo ja Verkatehdas, n. klo 08.50 – 15.30

Tilaisuuden järjestäjät: Lauri Toivanen, Markku Tuominen, Tenho Keso ja Jouni Äijälä.

Osallistujia 30 kurssiveljeä: Alafuzoff Georgij, Huttunen Raimo, Häkkinen Risto, Joutsen Timo, Juntunen Seppo, Kaakinen Risto, Kallio Reino, Karumaa Antero, Lairio Timo, Keso Tenho, Leinonen Voitto, Liikola Juha-Pekka, Liesinen Kalle, Niitynperä Tapio, Niemensivu Olli, Pennanen Jukka, Rantanen Jukka, Rekola Kari, Riutta Pertti, Pussinen Seppo, Saarimäki Kaarlo, Suutarinen Timo, Toivanen Pekka, Toivanen Lauri, Tuominen Markku, Wahlgren Pekka, Vainio Kai, Varjonen Olli, Äijälä Jouni, Öller Gustav (Ilmavoimat 4, Merivoimat 6, Maavoimat 20).

PSPR:n portilla Late otti vastaan tulijat, antoi ohjelman ja Hämeenlinnan kartan ohjaten ajoneuvot tuloryhmittäin odotusalueelle, josta muut järjestäjät vetivät autoryhmän kerrallaan PSPR:n koulutushallille. Sotilaskotisisaret tarjosivat aamupalaa, jonka jälkeen simulaattoriluokkaan.

Prikaatin komentaja, eversti Kari Nisula piti tyylilleen uskollisena erittäin hyvän yleisesityksen ”PSPR tänään”. Esityksestä ilmeni organisaation, koulutuksen ja välineistön modernisointi ja paluu valmiuden jokahetkiseen ylläpitoon. Hän esitteli myös uuden komentajan, eversti Tero Ylitalon, jonka kanssa poistuivat esityksen jälkeen tehtäviensä vaihtoparaatiin.

Insinöörimajuri Lasse Lahdenmaa esitteli simulaattorien toimintaa käytännön esimerkein johtajakoulutuksessa aseistuksineen mallinnetussa virtuaaliympäristössä ja komentaja- ja esikuntasimulaattoria (KESI) mm. juuri Norjassa olleen harjoituksen tilannekuvilla koulutushallissa.

Siirryttiin panssarimuseolle, jossa museonjohtaja,everstiluutnantti Simo Hautala esitteli perusteellisesti mielenkiintoisilla tarinoilla höystettynä kalustoa ja sotahistoriaa. Tilaisuuden päätti arvokkaasti kurssiveli Gustav Öller lahjoittamalla isoisänsä Panssariprikaatin komentaja eversti Sven Björkmanin joukko-osastopienoislipun Panssarimuseolle (kuva alla).

Lipun lahjoitus

Björkman

 

 

Talvisodan sytyttyä eversti Sven Björkman määrättiin Panssaripataljoonan komentajaksi 5.12.1939. Yksikkö laajennettiin Panssariprikaatiksi ja Björkman toimi prikaatinkomentajana Panssaridivisioonassa 9.3.1942 alkaen joulukuuhun 1944 asti. Sodan jälkeen hän toimi jälleen panssaripataljoonan komentajana 1944 - 1946.

Hämeenlinnan keskustaan kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaalle ajettiin hyvin opastettuna ja syötiin maittava lounas (haudutettu porsas, salaatti, leipä, maito, voi ja kahvi sekä mousse) ravintola Iso Huvilassa.

***

Kurssikokous:

Lounaan jälkeen pidettiin lämpiössä kurssikokous. Vietettiin hiljainen hetki edesmenneille kurssiveljille: Kokkinen Jarkko 1994, Haapio Heikki 1997, Rautava Pekka 2000, Laitala Pekka 2005, Mustala Erkki 2007, Salonen Raino 2008, Nurmi Ari 2010, Kukkonen Risto 2014, Pihlajaniemi Martti 2015 ja Johansson Ensio 2018.

Päätettiin seuraavista vuositapaamisesta:

- 2020 (5. - 6.6.2020, pe ip - la) Kotka Rankki - Hamina (RUK 100 V.), järjestää Timo Artell ja Jarkko Lappeteläinen. Laivalla Rankkiin, sauna ja illanviettoa, yöpyminen, paluu mantereelle ja osallistuminen RUK 100 V-tapahtumaan). Tarkemmin syksyllä.
- 2021 Ilmavoimaveljet järjestävät – tarkemmin ensi vuoden tapaamisessa.
- 2022 (la 26.3./25 - 27.3) Turku, 45-vuotiskokoontuminen avec, järjestää Tapio Niitynperä, Olli Niemensivu, Mauri Ikonen ja Veikko Iire. Teemana Merivoimat. Tarkemmin 2021.

Kerrottiin John Nordbladin tilannepäivitys kurssin matrikkelitietojen keräilyn osalta: 46 on toimittanut tietonsa kiitettävästi (jatkossa päivitys). Valokuvia puuttuu 44! Jotakin täsmennettävää on 31 kurssiveljellä. Hyvin puutteellisia tietoja on 12 kurssiveljellä ja edesmenneistä kurssiveljistä yhdeksällä on puutteelliset tiedot.

Päätettiin lähettää koko kurssille lähiaikoina uudelleen matrikkelitietojen ohjeet pyynnöllä toimittaa tietonsa Nortille 31.10.2019 mennessä.

Rahastonhoitaja Risto Häkkinen selvitti taloustilanteen - tilin saldo on 544 € (kertymä on 40-vuotistilaisuuteen osallistumismaksuista ja osallistumattomien 10 € vapaaehtoismaksuista vähennettynä tämän tapahtuman muistamisilla).

Keskusteltiin tulevista tarpeista: kurssiveljien muistamiset ja matrikkeli. – Päätettiin kerätä vuosittain joulukuussa 20 €/kurssiveli tulevien menojen kattamiseksi.

Samalla päätettiin parantaa kurssin tiedonkulkua varsinkin joukostamme poistuvien osalta siten, että aina voitaisiin osallistua tapauskohtaisesti jollain kokoonpanolla kurssiveljien hautajaisiin.

Merivoimien yhteysupseeri on Jukka Wäänänen - jukka.waananen(at)elisanet.fi ja 040 7002396 ja ilmavoimien yhteysupseeri on Kai Vainio - kpvainio(at)gmail.com 040 7093486. Aselajienkin sisällä tieto jotenkin kulkee. 

Päätettiin, että tieto poismenoista on aina välitettävä myös kurssin yhteysupseerille, Tapio Niitynperälle - tapio.niitynpera(at)elisanet.fi ja 040 7188888, joka jakaa tiedon kaikille henkilökohtaisten muistamisten mahdollistamiseksi.

Todettiin, että kurssirekisteri on päivitetty. Kaikille on postiosoite (yhtä salattua lukuun ottamatta), sähköpostiosoitteita puuttuu kolme ja puhelinnumeroita 11.
Kurssilla on suljettu Facebook-ryhmä "61. Kadetti- ja 45. Merikadettikurssi", jossa tieto ja kuvat liikkuvat rivakasti (liity, jos olet jo Facebookissa).

Lisäksi tiedotetaan internetissä tällä kurssimme sivulla ja ajoittain Kylkiraudassa. Kurssitiedotteet lähetetään kurssirekisterin sähköposti- ja postiosoitteisiin.
Pidäthän yhteystietosi ajan tasalla!

***

Kurssikokouksen jälkeen Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor piti mielenkiintoisen esityksen Hämeenlinnasta kulttuurikaupunkina ja esitteli Verkatehtaan. Ilmeni, kuten aina muidenkin vanhojen kaupunkiemme osalta, että varuskunnan merkitys on ollut merkittävä kulttuurin ja sivistyksen kehittymiseen koulujen lisäksi.

Välitän meidän kaikkien osallistuneiden kiitokset Latelle apulaisineen jämäkästi hoidetuista junailuista, Karille kurssipalaverin vetämisestä ja isäntien/esittäjien muistamisten hankinnasta sekä meille osallistujille plussat aktiivisuudesta saapua paikalle ja tapaamisen hyvän hengen ja ilmapiirin luonnista – oli mukava nähdä pitkästä aikaa! – Kustun uniikki lahjoitus Panssarimuseolle oli hatunnoston arvoinen!

Hyvää Kevättä!
Tapio Niitynperä
Yhteysupseeri 2017 – 2022

PS! Pyydän aiempien kurssikokousten järjestäjiä (ennen 40-vuotiskokousta 2017) mahdollisuuksiensa mukaan toimittamaan kurssin arkistoon ”junailunsa” mahdollisen materiaalin tai muutoin nyt kirjaamaan aikanaan tapahtuneen, jotta se voidaan dokumentoida kurssia/matrikkelia varten.

Kokoontuminen Jyväskylässä 5.5.2018

61 Kuva 1

1. Johdanto

Viime vuonna kokoontuessamme Helsinkiin iloitsemaan 40-vuotista ”leikkisotataipalettamme” päätimme kollektiivisesti pääesikunnan paviljongissa, että vuosittain kokoontuisimme jonkun kadettiveljen reviirille menneitä muistelemaan ja jotakin uutta vielä oppimaan. Järjestelyvastuun ensimmäisestä epävirallisesta kokoontumisesta otin minä, pahamaineinen Sikke Suuronen. Tapaamisen ohjelma oli suunniteltu hillityksi. Ohjelma ei tarjonnut hurjuutta, holtitonta mellastusta eikä Päijänteen aalloille uhrattua neitsyttä, mutta hauskaa meillä kuitenkin oli.

2. Kokoontumisajon ensimmäinen etappi

Tilaisuus alkoi 5.5.2018 klo 12.00 Jyväskylän Harjulta. Osuvat tervetuliaissanat lausui Huttusen Rami: ”Kylläpä miesten lookki on harmahtavaksi muuttunut”. Harmaata kyllä, mutta katu-uskottavuus ja iän tuoma karikatyyri kaikilla mausteilla oli kaikilla meillä vielä tallella. Meitä oli paikalla kahdeksan (8) hyvin seestynyttä upseeria. Aloitin esitykseni Jyväskylän Harjusta seuraavasti:

Jyväskylän Harju on syntynyt jääkauden lopulla, kun mannerjäätikkö pysähtyi sadaksi vuodeksi ilman viilentymisen seurauksena paikoilleen aiheuttaen reunamuodostuman.
Tänään koulujen, Yliopiston, Harju-, Sepän- ja Pitkänkadun ympäröimä Harju on Jyväskylän ehdoton tunnuskuva. Harju on meille jyväskyläläisille virkistys- ja ulkoilualuetta urheilukenttineen, pururatoineen sekä vappuperinteineen. K-koordinaatti peruskartan mukaan on 127.5 m.

Tietenkin Rekolan Kari kysyi, että minkä jääkauden? Totesin Karille, että viimeisen!

3. Lounas perinteikkäässä Vesilinnassa

Lounastimme brunssin ja loimme kukin pikaisen katsauksen nykyisestä henkilökohtaisesta tilanteestamme. Pyysin herroja kaadereita ruokaillessaan ja muita ravintolassa olleita kuuntelemaan Vesilinnan historiaa ja tulin siinä melskeessä vielä laulaneeksi kotiseutulaulun ensimmäisen säkeistön latinaksi! Clear your mind of cant! Mietin hiljaa mielessäni: ”Mitä mahtavaa kompetenssia ja intelligenssiä meissä onkaan”!

4. Pakollinen sotahistoriallinen katsaus

Olin valmistellut osallistujille katsauksen Jyväskylän alueen ilmatorjuntajärjestelyistä, joukkojen perustamisista sekä venäläisten pommituslennoista Jyväskylään. Tietenkin painopisteenä olivat I/KTR 10 ja RsPsto 27, joka perustettiin Harjun kupeessa sijaitsevissa kouluissa: Jyväskylän Lyseo ja Norssi.

Eräs mielenkiintoinen tarina liittyy Vesilinnan vieressä olevaan 40 mm Boforsiin:

Harjulla oleva Boforsin 40 mm it-tykki ja Rantalaisen suvun kastemekko, ne molemmat ovat osa keskisuomalaisten miesten sotahistoriaa. Samanlaisilla tykeillä maakunnan miehet ampuivat alas venäläiskoneen (S16-hävittäjä) heinäkuussa 1941. Koneesta saatiin sotasaaliiksi laskuvarjo. Laskuvarjokankaasta ommeltiin muun muassa kastemekko, jossa muuramelainen Olavi Rantalainen kastettiin vuonna 1943. Oikeastaan tarina alkaa Palokan Mankolassa vuonna 1941. Siellä perustettiin Kevyt ilmatorjuntapatteri 109, jonka päällikkönä toimi viipurilainen Veikko Rantalainen, Olavi Rantalaisen isä.

5. Kamarineuvos Erkki Fredriksonin esitelmä Jyväskylän lyseosta

Erkillä oli selkeä käsitys siitä, että nimenomaan Lyseo oli alku myöhemmin perustettavalle Jyväskylän yliopistolle. Erkki kertoi, että Suomettaressa julkaistiin Jyväskylään 1847 perustetun (huom! ruotsinkielisen) ala-alkeiskoulun vihkiäisten selostus, jonka lopussa on Schildtin usein siteerattu visionäärinen lause: ”Yksi joukosta ajatteli, milloin tämä Vähä-koulu kasvaa Isoksi-kouluksi? Milloinkaan Lukioksi ja milloinkapa Oppioiksi? Oi kuvatuksia ja mielijuohteita.”

61 Kuva 2

kamarineuvos Fredriksson ja Timo Jkyla3C

Erkki mainitsi Lyseossa koulunpenkkejä kuluttaneita merkkihenkilöitä, kuten isänmaallisen Otto-Ville Kuusisen ent. Näre, suomalaisia kenraaleita ja tietenkin ministeriksi yltäneitä henkilöitä torikunkusta puhumattakaan. Tämä torikunkku oli Lyseon oppilas Otto Toivanen. Hän ei ollut koulufriikki, vaan lähti avomerelle. Hän haaksirikkoutui ensimmäisen maailmansodan aikoihin Tyynellämerellä ja päätyi valkoisena jumalana pakkonaitetuksi yhden Tonga-saariryhmän saaren kuningattaren kanssa ja lopulta saaren kuninkaaksi. Mutta, kun taivaankappaleiden merkit kääntyivät negaatioiksi, niin kuninkaan päätä vaadittiin vadille. Osmopa pelästyi ja katosi Amerikan mantereelle. Tietenkin hän sai ihan oman patsaan keskelle Jyväskylän toria. Pahat kielet heti lauloivat ilosanomaa, että sehän on näköispatsas Osmon......

6. Juha Kankkusen autotalli

Lyseolta me siirryimme vauhdikkaasti, kuten tapana meillä aina oli, Laukaaseen Juha Kankkusen tielle. Meidät vastaanotti Juhan autotallin vieressä jykevästi ampumakuntoon rustattu 152 H09-30 tykki. Sama tykkimalli, jolla Harjoituspatteristo 1 ammuskeli useana vuotena Rovajärven tykistöleireillä.

61 Kuva 4

61 Kuva 3

Juhan autotallissa oli 28 ainutlaatuista menopeliä aina Mika Häkkisen ja JJ Lehdon formula 3:sta uusimpaan Ferrariin. Tietenkin kaikkien suomalaisten rallin maailmanmestareiden voittoautot olivat näyttävästi esillä. Hienoa oli kuulla Juhan kertomana autojen historiasta, maailmanmestareiden edesottamuksista sekä kaikesta siitä vauhdin hurmasta ja menestyksistä, jonka nämä lentävät suomalaiset ovat ratinväännöillään meille suomalaisille vuosien varrella antaneet.

Lopuksi Rekolan Kari antoi minulle pullon konjakkia. Hän kuiskasi korvaani, että se on maailman parasta. Minä sitten luovutin Juhalle konjamiinin toteamalla, että maailman parhaalle kuskille vain maailman parasta konjakkia. Kiitos tästä kuuluu Norsulle! Tulihan siinä lopuksi sitten otettua vielä Red Army vodkalaseista Juhan kanssa ryypyt Suomen kunniaksi Lauri Törni -viinaa!

7. Ilta Scandicin Huviretkessä

Iltaa me kaikki seestyneet upseerit (pl. Tapsa ja Nortti) vietimme kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon seurassa. Olin käskyttänyt Sinkkua tulemaan klo 19.00 paikalle. Minuutin oli poika myöhässä ja sai huomautuksen enoltaan. Sinuhe kertoili kansaedustajan työstään, nykyisen hallituksen vaatimattomista saavutuksista sekä sote-uudistuksen etenemisestä. Olimme kuin valistuksen saaneita intellektuelleja pyrkimyksenä luoda entistä parempi ja järjestelmällisempi yhteiskunta ja tietenkin sen mukaisesti entistä parempi ihminen.

Illan mittaan me sitten keskustelimme tulevista puolustushankinnoista ja varsinkin suihkareista. Rekolan Karilla oli täysin selvä käsitys siitä, mistä maasta Hornetien seuraaja hankitaan ja millä perusteella tai perusteilla. Minulle tuli heti mieleen meidän kapteenikurssin vierailu Lapin lennostossa 1982. Tavian Jussi hyppäsi toiminnan miehenä heti Draken-simulaattoriin ja tietenkin ohjaimiin. Ei kestänyt kuin kymmenen sekuntia tai vain kahdeksan, kun Draken oli jo kentässä täysin murskana. Tähän Setti totesi: ”Rumu mikä romu”!

8. Kaikki kiva loppuu aikanaan

Illan tohinassa sitten Kari tarjosi meille vielä Jallut Colalla. Me ei todellakaan oltu bon vivantteja, vaan ihan tavallisia suomalaisia upseereita, jotka poistuivat näyttämöltä hyvillä mielin ja muutaman tarinan rikkaampina. Me ei murhattu toistemme mielipiteitä latteuksilla ja tasapaksulla keskusteluäänellä, kuten yleisesti on tapana. Me saimme olla ihan vain itsenämme, tosin vähän skandeeraustakin oli mukana.

OBS! Sotilaalliseen elämään kuuluu aina ylevyys, kukkoilu komeassa uniformussa, satojen miesten ja nykyään naisten komentaminen ehdottomalla vallalla. Tähän kakofoniaan liittyy tietenkin hallittu ryyppääminen ja galantit seikkailut. Tietenkin tähän kaikkeen vaaditaan kolme taitoa; tapella, hummata ja välttää kujanjuoksua!

Terveisin teemalla "Luoti on tyhmä, mutta pistin on poikaa!"

Timo Valtter Lairio 

Kurssimatrikkeliin liittyen havaintoja ja toivomuksia

Tervehdys

Vuonna 2017 ruvettiin saamaan materiaalia melko hyvin, kovin nihkeän alun jälkeen syksyllä 2016.

Mutta kuluneen vuoden aikana on muutaman sähköpostiviestin jälkeen tammikuussa ollut täydellistä hiljaiseloa. Ei viestin viestiä matrikkeliin liittyen.

Melko paljon ollaan kuitenkin saatu aikaiseksi.

- Positiivista on että 59 veljeä ovat ainakin kerran vastanneet johonkin lähettämääni viestiin, mutta 31 eivät ole ilmeisesti evästäkään vielä liikahtaneet matrikkelin suuntaan.
- Kymmenkunta ovat luvanneet toimittamaan tietonsa minulla mutta toistaiseksi se on jäänyt ilmeisesti pelkäksi lupaukseksi.
- 45 veljeä ovat mielestäni toimittaneet matrikkelitietoja niin kuin olemme pyytäneet.
- Kuudelta toivoisin pieniä tarkennuksia muutamiin pieniin yksityiskohtiin.

Eli 51:llä pullat melko hyvin uunissa mutta lopuilla 39 toivoisimme yhteydenottoa, siis

- 26:lta löytyvät perustiedot, jotka olen etsinyt kadettimatrikkeleista, mutta muut tiedot puuttuvat eli mitä on tapahtunut viimeisinä palvelusvuosien aikana ja sen jälkeen.
- Lopuksi on vielä 13 veljeä joiden tiedot ovat hyvin puutteellisia.
- Yhteensä 47:llä on vielä valokuva lähettämättä minulle.

Jos et ole varma mihin kategoriaan sijoitut niin pistä tulemaan sähköpostiviesti osoitteeseen nordblad.john(at)gmail.com tai soita, tekstaa tai käytä WhatsAppia numeroon 044 256 7353.

Vastaan heti kun voin, tai soitan takaisin, heti kun ehdin.

Jospa keskitymme nyt varsinaisten matrikkelitietojen saamiseksi minulle nyt mutta jos sinulla on sopivia kertomuksia, tai uusia yhteystietoja niin otan niitäkin mieluusti talteen.

Terveisin JN (Nortti)

Kadettikurssi 61 ja Merikadettikurssi 45 kaipaavat kadonneitaan

61 ksi

Neljäkymmentä vuotta kadettikurssin valmistumisesta on hyvä syy juhlia, mutta se paljastaa myös upseerin elinkaaren viimeisen kolmanneksen käytännön ongelmia. Yksi niistä on kadettiveljien katoaminen epävarmojen siviiliyhteyksien taakse ja tuntemattomiin paikkoihin. Ongelmat ovat kuitenkin luodut voitettavaksi, ja yhdeksi voittavista strategioista todettiin Kadettikunnan jäsenyys. Kadettikurssi 11. luovutti vuonna 1977 valmistuneiden 61. Kadettikurssin ja 45. Merikadettikurssin haltuun Viipurin linnan tykin pienoismallin. Tykki on kiertänyt vastuun merkkinä aina seuraavan kurssitapaamisen järjestelijälle. Tällä kertaa junailuvuorossa loisti kenraalimajuri Jukka Pennanen. Hän luovutti tykin eversti Tapio Niitynperälle, joka vastaa kurssien 45-vuotistapaamisesta vuonna 2022.

Lähes kokonaisuudessaan eläkkeelle jo siviilitöistäänkin kirmanneen kurssin 40-vuotisjuhla kulki perinteisiä latujaan: ensin hilpeä kokoontuminen perjantai-iltana ja lauantaina
puolustusvoimien strategiapäällikön, kenraaliluutnantti Timo Kivisen päivitys Puolustusvoimien näkymistä, kadetti Sara Kososen esitys opiskelusta Maanpuolustuskorkeakoulussa, kurssikokous ja tyylikäs illallinen Santahaminassa. 

Kadettivääpeli Kari Rekola johti kurssikokouksen, jossa hahmoteltiin suuntalinjat vuoteen 2027 asti. Kurssin tavoitteena on 50-vuotisjuhlassa vaihtaa kapulaa tuolloin valmistuvan Kadettikurssin 111 kanssa, luovuttaa vastuu Viipurin linnan tykistä uudelle upseerisukupolvelle ja koota historiatietoa sekä elämänkokemusta yksiin kansiin.

Matkalla sinne varmistetaan, että yhteys kurssiveljiin säilyy ja bittiavaruuteen kadonneet löytyvät. Rauhassa jokainen saa olla, jos haluaa, mutta kunnossa everstiluutnantti John Nordbladin, kommodori Nils Aspelinin ja kautta tai suoraan Tapio Niitynperän kanssa.

Edesmenneitä veljiä muisteltiin ja todettiin, että kurssiveljeä ei haluta jättää. Jos joku kadettiveljistä lähtee etukomennuskunnassa seuraaviin tehtäviin, leski säilyy joukkomme jäsenenä. Yhteydenpitoa edesauttamaan perustettiin kukkarahasto, hahmoteltiin vuotuiset lounastapahtumat sekä päätettiin kehittää jo alkunsa saanutta matrikkelia ja avata Kadettikunnan verkkosivuille kurssien kuulumisista kertovat sivut. 

Iltajuhlassa puheen sorina jatkui siitä, mihin edellisissä tapaamisissa jäimme, ja jokainen sai kuulla värikkäitä ja yleensä myös väritettyjä tari noita omista seikkailuistaan. Väriä juhlaan toivat myös Osmo Salon jakamat keltaiset rakuunaruusut, ja tunnelmaa nostivat oman kanttorimme Vesa Rankin rautalankayhtye Vanajan tanssimusiikki, eversti Hannu Aikion puhe naisille sekä kenraaliluutnantti J-P Liikolan laulama serenadi, joka täydensi kadettitrion erinomaisia esityksiä. 

Hyvät olivat juhlat ja suuri oli osallistuneiden määrä, mutta silti pois jääneitä kaivattiin joukkoon mukaan.

Kalle Liesinen

(Kuva ja kirjoitus julkaistu myös Kylkiraudan numerossa 2/2017)

Tästä linkistä pääsee  katsomaan kurssitapaamisesta otetut valokuvat

Kurssin 40-vuotisjuhlien järjestelyt

Kadettikurssi 61:n ja Merikadettikurssi 45:n 40-vuotisjuhlien toinen valmistelukokous pidettiin Kadettikoululla 17.10.2016. Paikalla olivat kadettiveljet Häkkinen, Liesinen, Liikola, Nordblad, Pennanen, Rekola, Saarimäki, Salo, Wäänänen ja Wahlgren.

Työjärjestyksenä käytiin edellisen, 6.6.2016 pidetyn kokouksen pöytäkirja läpi täydennettynä saaduilla kommenteilla ja päätettiin järjestää juhlat seuraavasti:

Juhlat järjestetään perjantai 31.3. -  lauantai 1.4.2017

Pitopaikka ja ajankohdat eri tilaisuuksille:

1. Täysin vapaaehtoinen ”get together – tilaisuus” perjantaina 31.3. 2017 klo 19 alkaen Radisson Blu Seasiden ravintolatiloissa, uudistuneessa kortteliravintola Gimiksessä.

2. Seppeleenlasku suoritetaan kaatuneiden kadettiupseerien muistotaululle lauantaiaamuna 1.4. klo 09.00. Paikalla laskijoina upseeri/puolustushaara ja seuraajina halukkaat. (aika voi muuttua)

3. Lauantain 1.4.2017 päiväohjelma:
a. Nouto (avec) hotellilta bussilla (mikäli riittävästi tulijoita) klo 11.00 ja bussi ajaa Kampin/rautatieaseman kautta kokouspaikalle Pääesikuntaan, jossa yhteinen kokoontuminen klo 11.30. Voi tulla myös suoraan Pääesikuntaan.
b. Kokous ml. sotilaskodin kahvit klo 11.30 – 14.00 Pääesikunnan auditoriossa ja isossa kabinetissa seuraavan alustavan ohjelman mukaan:
- Seurustelua n 30 min
- Pv tänään-esitelmä n 30 min
- Sotilaskotikahvit, suolaista ja makeaa n 30 min
- Esitelmä naisille ja samaan aikaan
- Kurssikokous, pj kadettivääpeli Kari Rekola
Paluu bussilla samaa reittiä (tai muilla keinoin)

4. 40v-iltajuhla 1.4.2017
Meno bussilla, nouto hotellilta klo 16.30, bussi ajaa Kampin/rautatieaseman/Herttoniemen kautta Santahaminaan, jossa klo 17.15 valokuvaus
klo 07.30 – 23.45 iltajuhla seuraavan ohjelman mukaisesti:
- Alkumalja ja tervetuloa
- Siirtyminen ruokasaliin; kolmen ruokalajin illallinen
- Ohessa ohjelmaa
- Siirtyminen juhlasaliin
- Kahvi avec, ohessa kadettikvartetti esiintyy
- Baari avoinna
- Tanssia Rankin Vesan orkesterin tahdittamana
- Jatkot kaljakellarissa
- Bussi lähtee klo 23.50, paluu samaa reittiä, hotellilla n 00.30

Sunnuntaina 2.4. ei yhteistä ohjelmaa.

Pukeutuminen eri tilaisuuksissa:
- pe ilta ja la päivä = casual eli voi tulla vaikka missä varustuksessa
- la iltajuhla = tumma puku, ilman kunniamerkkejä, jolloin naisen asu vierailupuku, juhla- tai iltapuku.

Kuljetukset:
Kun tiedetään suurin piirtein tarpeet, tehdään tarjous www-tilausajot.net-järjestelmästä. Bussireitin suuntaamisessa otetaan mahdollisuuksien mukaan veljien toiveet huomioon.

Kurssiveljien puolesta, juhlien ”järjestelijäkadetti”, 
Jukka Pennanen, kadetti n:o 6088
jukka.pennanen52(at)gmail.com

Kurssisivut avattu

61. Kadettikurssin ja 45. Merikadettikurssin kadettiveljet!

Avaamme nämä kurssisivut sillä toivomuksella, että niistä muodostuisi sopiva informaatiokanava kurssimme vastaisille tapaamisille ja ne toimisivat saman tien myös valmisteilla olevan kurssimatrikkelimme oheissivuina.

Sivujen avaaminen osuu sopivasti yhteen ensi keväänä, aprillipäivän aikaan vietettävien 40-vuotisjuhliemme valmistelujen kanssa. Omien sivujen kautta varmasti kiinnostus myös Kadettikunnan sekä muiden, meille tuttujen kadettikurssien toiminnan seuraamiseen kasvaa.

Verkottumisessa on voimaa, ja me kaikki tiedämme, että iän mukana nuoruuden muistot kirkastuvat sekä halu olla jälleen mukana ja osana jotain ainutkertaista vahvistuu. Ollaan aktiivisia ja pidetään kurssimme ”kotisivut” ajankohtaisina ja vieraillaan siellä useasti.

Kadettikurssi 61:n  ja Merikadettikurssi 45:n  "juhlatoimikunta”

Etsi sivustosta

Seuraa meitä
Twitterissä
Seuraa meitä
Facebookissa