Kadettikunta ry

Constantem decorat honor - Kunnia kestävän palkka

Taas Raumall'

tapaam Vanha Rauma

35. Merikadettikurssi on ainakin sikäli outo joukko, että se on valmistumisensa jälkeen vuodesta 1966 kokoontunut joka vuosi jonkinlaiseen vuositapaamiseen. Joukko on tietysti levinnyt ajan myötä kuka minnekin, mutta sehän on vain rikkaus.

Olemme saaneet kokoontua Helsingin, Turun, Kirkkonummen ja Suomenlinnan lisäksi muun muassa Porvoossa, Tampereella, Espoossa, Vantaalla, Lappeenrannassa ja nyt jo toisen kerran Raumalla. Alkuvuosina myös lapset olivat mukana, ja silloin matkattiin jopa Tukholmaan. On tietysti ollut myös yhteisiä tapahtumia muiden puolustushaarojen eli 50. Kadettikurssin kanssa. Aina ovat myös puolisot tai avecit olleet mukana, eli mistäköhän tämä kertoo?

Vaikka ryhmä ikääntyy ja neljä meistä on jo siirtynyt purjehtimaan väljemmille vesille, me haluamme pitää yhtä niin kauan kuin Sillanpäätä lainaten ”yksikin mies on pystyssä”. Syksyllä 2018 sain ilon ja kunnian ryhtyä valmistelemaan tämän vuoden tapahtumaa ja päätin aloittaa ottamalla yhteyden Riku Petteri Räsäseen eli RPR Group -konserniin.

Karin muistolaatta

Vaikka eräs keskeinen lähtökohta oli muistaa edesmenneitä kurssiveljiä sekä Raumalla että Mynämäellä, halusimme elää myös nykypäivää ja katsoa tulevaisuuteen. Niinpä heti hautausmaakäynnin, sankarihaudan ja komentaja Kari Merilän muistohetken jälkeen saimme kaupunkijunalla ajellen kuulla raumankielisen huippuoppaan selvityksen kaupungin meneillään olevista projekteista.

Mielenkiintoisin kohde tässä mielessä oli Poroholman vapaa-ajan keskus, jossa saimme kattavan esityksen, ei pelkästään Raumanmeren juhannuksesta, vaan myös monenlaisista tarjolla olevista palveluista. Koska paikalla oli sotilaita, esittely päättyi, kuinkas muuten Lönnström-yhtiöiden Ammus-Sytytin Oy:n keskeiseen asemaan sotiemme vaikeimpina aikoina.

Kierros sai arvoisensa päätöksen torin laidassa sijaitsevassa Julkkis Galleriassa, jossa Teuvo Salminen itse esitteli karikatyyrejään ja päätti tapaamisen soittamalla yllättäen ikivanhalla, ruttuisella torvella Mårtensonin ”Jurmon”. Ja hienosti soittikin!

Tukeuduimme hotelli Vanhaan Raumaan ja sen ravintola Kalatorin kabinettiin. Majapaikkana suosittelemme.

Karjalan kirkolla

Seuraavana päivänä eli helatorstaina ajoimme omilla autoilla Mynämäen Karjalan kirkkomaalle, jossa laskimme kukat ja vietimme hiljaisen hetken kurssiveljemme, kommodori Seppo Sareliuksen haudalla.

Seuraava, viimeinen kohde, oli Turussa Merikeskus Forum Marinum, jossa toimitusjohtaja, kommodori evp Tapio Maijala esitteli uusimpia näkymiä ja nautimme lounaan ravintola Göranissa.

Vuoden kuluttua tapaamme Lappeenrannassa kadettiveli Manne Granin vastatessa järjestelyistä.

 

Pekka Tuomisalo
Kadetti 705me

35. Merikadettikurssi Raumalla 22. - 23.5.2014

Pienehkö kurssimme on ollut aktiivinen kokoontumalla lähes joka vuosi ja aluksi nämä tapaamiset koskivat koko perheitä. Lapset muistavat vieläkin laivaristeilyjä sekä talvitapahtumaa Pohjois-Kaarelassa. Järjestelyvastuu on kiertänyt ja saattanut meidät yhteen eri puolilla Suomea. Nyt oli allekirjoittaneen vuoro toimia taas isäntänä ja päätin viedä kurssiveljet ja -sisaret Raumalle.

Kunnianosoitus sankarihaudalla Rauman vanhalla hautausmaalla aloitti monipuolisen ohjelman. Siitä oli luontevaa suunnata kävelykierros Vanhan Rauman kohteisiin päätyen Pyhän Ristin kirkkoon, missä saimme seurakunnan toimesta opastuksen. Sitten oltiinkin jo iltapäivän puolella ja ajoimme Petäjäksen vanhalla huvila-alueella sijaitsevaan Villa Tallboon buffet-lounaalle. Jälkiruoan aikana ravintoloitsija Maila Sinersaari kertoi tämän upean huvilan vaiheista ja kiitollisina voimme onnitella häntä kulttuuriteoksi luokiteltavasta menestystarinasta. Kulttuurin merkeissä palasimme Vanhaan Raumaan taiteilija Kerttu Horilan luo. Luonnollista kokoa olevissa naivistisissa teoksissaan hän kuvaa ihmistä, naisia ja miehiä, tarkalla katseella, taitavin käsin, voimalla, lämmöllä ja oivalluksella, mutta myös salaisuuksia säilyttäen. Kuten Rauman taidemuseon amanuenssi Henna Paunu toteaa, siinä onkin taiteen, ja elämän ydin. Vanhan Rauman osuus päätettiin kuuluisassa Kontion kahvilassa.

35 .mek 1

Seuraava kohde oli Poroholman leirintäalue ja venesatama, josta olin järjestänyt vesibussikuljetuksen Kuuskajaskarin linnakkeelle ja edelleen Kylmäpihlajan majakalle. Heti alkuun oli ilo todeta, kuinka alueet olivat täälläkin siistiytyneet sitten viime näkemän. Ehkä koko retkemme eksoottisin yksityiskohta oli yöpyminen majakan majoitushuoneissa. Sitä ennen nautimme maittavan ilta-aterian alakerran ravintolassa.

Helteisen kaunis kevätsää jatkui seuraavanakin päivänä, kun palasimme mantereelle ja kokoonnuimme kaupungintalolle, missä apulaiskaupunginjohtaja Tomi Suvanto kertoi sekä perusasiat että ajankohtaiset haasteet. Vielä saimme tutustua Rauman Merimuseoon, joka poikkeaa maamme muista merimuseoista nimenomaan merenkulun opetuksen museona.

Entisen merikoulun tiloihin on koottu ja tyylikkäästi esillepantu edustava kokoelma alan opetusvälineistöä ja muuta aineistoa. Tämän jälkeen oli aika suunnata retkemme viimeiseen kohteeseen. Nautimme lounaan Vuojoen Kartanon upeissa tiloissa ja saimme asiantuntevan opastuksen sekä selvityksen tästä Björkenheimien suvun pääkartanosta.

35 .mek 2

Kun vielä oli päätetty, että vuoden kuluttua kokoonnutaan Raaseporissa, oltiinkin valmiit lähtemään kotimatkalle.

Pekka Tuomisalo

 

Etsi sivustosta

Seuraa meitä
Twitterissä
Seuraa meitä
Facebookissa