Kadettikunta ry

Constantem decorat honor - Kunnia kestävän palkka

Konstan Möljä 15.11.2018

Koolla viisi veljeä: John Björkell, Antero Karvinen, Martti Keskitalo, Allan Koskinen ja Esko Nieminen. Pöydällä uunituore kuvateos: Mikko Heinon kaikessa hiljaisuudessa luoma "Kuusi vuosikymmentä", jonka selailuun ahnaasti uppouduttiin.

Todettiin Mikon onnistuneen avaamaan kattavasti kurssin juhlavamman puolen siitä lähtien, kun alkoi olla takana riittävä määrä muistelemisen aiheita, syitä juhlimiseen ja kokoontumiseen tasavuosina eri puolilla Suomea. "Kuusi vuosikymmentä" on komea kuvateos.

Hietamäen Ekillä mahtavat juhlat Lappeenrannassa

Ekin aiemmin kerrotun muotokuvan paljastuksen yhteyteen olivat Lappeenrannan palveluskaverit järjestäneet hienon juhlan. Siinä kurssiveljemme ura tuli valotetuksi sekä ennen että jälkeen tulleen komentajan kertomana Ekin ja Raunin kuunnellessa.

Tilaisuudesta palveluskaverit tekivät videon, jossa muotokuva, jonka Eki oli halunnut maalattavan rakuunamajurin arvomerkeissä – siinä arvossa, jossa palveli kunniakkaimman, pitkän kautensa rakuunoiden komentajan sijaisena.

Videosta tehty CD-levy on parhaillaan kiertämässä kurssiveljillä.

Kurssin vapaaehtoistyön tulokset kootaan

Kurssin tiedottajan alotteesta hyväksyttiin koottavaksi luettelo kurssilaisten uran ohessa syntyneistä töistä, jotka ovat sekä kirjallisuutta että muuten näkyviin ja tietoon tulleita tuotteita.

Edellisessä raportissa pyydettiin lähettämään tietoja ja Eineltä tulikin jo luettelo Eljan kirjoista.

Konsta 15112018

Joululounas lähes täyteen merkitty

Kadettivääpelimme Antero Karvinen on käynyt neuvotteluja Helsingin Suomalaisen Klubin emännän kanssa joululounaamme taloudellisista järjestelyistä. Tulos oli seuraava:

- Lounaan hinta 57 €, sisältäen perinteisten jouluruokien lisäksi kahvin.
- Tervetuliaismalja kurssin tililtä.
- Naulakkomaksu.
- Yhteishinta siis noin 60 €.

Siltä varalta, että joku on epävarma siitä, onko ilmoittautuminen tullut perille, annan alla listan ilmoittautumisjärjestyksessä, käyttäen vain etunimiä, koska oletan meidän kaikkien tulleen sinuiksi yhteisissä riennoissa vuosikymmenien vieriessä:

- Barbara, Helga ja Esko, Antero, Anneli ja Martti, Marjatta ja Kalevi, Riitta ja Pertti, Marjatta ja Veikko, Irmeli ja Allan, Rose-Marie ja John, Eine, Helena.

Pari vielä mahtuu Pohjola-kabinettiin, joten jos joku huomaa unohtaneensa nimensä, pyydän ilmoittautumaan Nenälle viimeistään marraskuun loppuun mennessä.

Tervetuloa siis 4. joulukuuta klo 12.00 Helsingin Suomalaiseen Klubiin Kansakoulukadulle (5. kerros).

Konstan Möljä löhöilee tammikuun

Rokkalounaidemme isäntä ja emäntä vetäytyvät hyvin ansaitulle lomalle tammikuuksi, joten vuoden 2019 ensimmäinen lounaskokous pidetään 13.2. klo 16.00.

Kokousalustukseksi on suunniteltu aihetta ”Päättäväisyyden ongelma”. Oletettavasti aiheesta pöyhtyy keskusteltavaa ja muistumia niin uran varrelta kuin kodin ”neuvotteluista”.

Ajankohdasta tulee muistutus viikon sisällä ennen tapahtumaa. Nähdään sitä ennen joululounaalla!

Nenä

Konstan Möljä 13.9.2018

Onnistuneesta kurssin 60-vuotisjuhlasta oli siirrytty jo kesän loppupuolelle kun tuli tieto, että Harry Halme oli lähtenyt viimeiselle matkalleen. Harry kuoli 88-vuotiaana 20.8.2018, toiseksi vanhimpana kurssiveljenä.

Kadettivääpelimme muisteli muutamin välähdyksin kelpo viestimiestä, joka oli opiskeluvuosilta jäänyt mieleen innokkaana ratsastajana. Harry oli eläkkeelle jäätyään siirtynyt Portugalin Algarveen, jonne rakensi talon, mutta palasi viimeiseksi vuosikymmenekseen takaisin ja asettui Järvenpäähän. Me Konstan Möljään saapuneet kuusi veljeä, John Björkell, Erkki Hietamäki, Antero Karvinen, Martti Keskitalo, Allan Koskinen ja Esko Nieminen nousimme kunnioittamaan joukosta poistunutta Harrya hetken hiljaisuudella

Kurssimme 60-vuotisjuhlan jälkeen alkaneen kauniin kesän ei annettu hiipua koskematta. Juhlasta oli jäänyt jäljelle viimeinen pullo kuohuvaa Nenän silloin tarjoamista 85-vuotishömpsyistä. Se olisi varmaankin riittänyt virittämään kurkun ja kielen vilkkaaseen keskusteluun. Rajoituttiin kuitenkin tilaisuuden lopuksi kuuntelemaan Nenän tosikertomusia uran alkupuolella pidetyn harjoituksen yllätyskääänteistä, joiden tapahtumaympäristö oli sattumalta aktivoitunut juuri ennen syyskuun rokkalounasta Kuopiossa tapahtuneen onnettomuuden vuoksi.

Lue lisää...

Ryhdikäs ja vivahteikas viiden tähden kurssimme täytti 60 vuotta

Otsikon laatusanoin "sommelieeriksi heittäytynyt" kadettivääpelimme Antero Karvinen luonnehti kolmea viiniä, joilla talon tarjoama tasokas ateria alkupaloineen, kala- ja liha- ja jälkiruokineen hyväili sisuksiamme ja viritti 27 osanottajaa juhlatunnelmaan.

Juhlatoimikunta oli tehnyt onnistuneen ratkaisun valitessaan juhlan pitopaikaksi Maanpuolustuskorkeakoulun. Muutamien kymmenien askelten siirtymin liikuntarajoitteisetkin onnistuivat olemaan läsnä ohjelman eri tapahtumapaikoissa ja päivittämään muistonsa, useilla kymmenien vuosien takaiset.

Vierailun kaikkialle yltävänä isäntänä Kadettikoulun johtaja, eversti Jukka Jokinen oli irrottanut itsensä kokonaan kurssin käyttöön ja ripotellut tien varteen kadetteja, jotka avasivat opiskelijain näkökulmaa täydentämään koulun johtajan alustuksia ja keskustelujen aiheita, avustaen myös siirtymisissä juhlasali- ja opintorakennuksen välillä.

Lue lisää...

Konstan Möljä 17.5.2018

Kevään viimeiselle rokkalounaalle saapuivat kadettivääpeli Antero Karvisen vanavedessä John Björkell, Martti Keskitalo, Allan Koskinen, Esko Nieminen ja Ilppo Voutilainen.

Kokouksen pääteemana oli päivittää kesäkuun 6. tapahtuvan 60-vuotisjuhlan tilanne. Kutsu näyttää ilahduttavasti saavuttaneen kadettiveljet. Tätä raporttia lopeteltaessa (19.5) mukaan ehti seuralaisineen ilmoittautua 26 osanottajaa, lisääntyen tasaisesti 30.4. alkaen (Usva), tuoreimpana Heinon Mikko ja Paanilat Joensuusta. Niille muutamille, joilla ei ole sähköpostiosoitteita, lähetettiin vielä puhelinviesti.

Ilmoittautuneet ovat kyselleet vielä kokoontumispaikkaa. Koska autoille lienee eniten parkkipaikkoja koulun pääportaan edustalla, katsottiin parhaaksi suositella niiden käyttöä, Kävelymatkaa on juhlasalirakennuksen portaille noin sata metriä. Vihma-kabinetti saattaa vaihtua, koska osanottajia ilmaantui yli sen tilojen, mutta samassa rakennuksessa ollaan kuitenkin. 

Lue lisää...

Konstan Möljä 12.4.2018

Porukkaa kokoontui ilahduttava määrä, kahdeksan: John Björkell, Erkki Hietamäki, Martti Keskitalo, Irmeli ja Allan Koskinen, Esko Nieminen, Kalevi Usva ja Ilppo Voutilainen. Kadettivääpeli Antero Karvinen oli tehnyt töitä ja jätti etukäteen luonnoksen kesäkuun 6. päivänä vietettävän kurssin 60-vuotisjuhlan ohjelmaluonnoksesta. Se on tämän raportin lopussa ilmoittautumisaikoineen.

Mutta ensin Kale Usvan juttu viime vuoden keväällä alkaneen juttusarjan jatkona. Se lykkää seuraavaan kertaan Nenän tarinan, koska kauempaa tulijat ovat harvemmin bongattavissa. Tässä siis tekijän omalla tyylillä muistelu uran vaikeasta alusta kadettina:

Lue lisää...

Konstan Möljä 15.3.2018

Maaliskuun rokkalounaalle kokoontuneet John Björkell, Martti Keskitalo, Allan Koskinen, Antero Karvinen ja Esko Nieminen saivat vieraaksi tammikuussa edesmenneen Arvi Hiltusen pojan, Maarianhaminassa lennonjohtajana toimivan Petrin, joka – oltuaan työesteiden vuoksi poissa helmikuun tapaamisesta – tuli lupauksensa mukaisesti kertomaan oman näkökulmansa ja tutustumaan isänsä kadettikavereihin.

Tapahtumia pursunneen vuodenvaihteen ja alkukuukausien mentyä oli aika rauhoittua. Koska kurssin olemus oli jo muistotilaisuuden puheissa tullut monelta osin ilmi, keskustelu kääntyi pian muisteluihin Petrin omasta urasta ja harrastuksista, joista jäi mieleen juttuja yhteisistä autoilu- ja veneilymatkoista. Niistä löytyi myös kosketuspintaa kurssiveljien samansuuntaisiin kokemuksiin ja keskinäinen jutustelu vei ajan niin yllättäen, että Nenän lupaama muistelus uran varren varhaisesta tapahtumasta piti lykätä seuraavaan kertaan.

Jotta tämä raportti ei silti jäisi ilman varhaisempia muistoja, liitän loppuun Anneli Keskitalon television näytöltä kaappaaman Nenän tulkitsema tapahtuman kadettivuosilta Nenän tulkitsemana:

Lue lisää...

Konstan Möljä 15.2.2018

Edellisen lounaamme (Konstan Möljä 18.1.) raportissa tuli jo mainituksi kurssiveljemme Arvi Hiltusen yllättävä poismeno rokkapäivän varhaistunteina, josta emme vielä saaneet tietoa lounaalle. Ehdotimme sen saavuttua, että Arveeta muisteltaisiin tässä kokouksessa – jonka ajankohta osui hautajaisten aatoksi – uran varren tarinoin kevyemmissä merkeissä kuin seuraavana päivänä. Arveen lapset Petri ja Leena pitivät ajatuksesta.

Lounaalle saapuivat John Björkell, Antero Karvinen, Martti Keskitalo, Irmeli ja Allan Koskinen, Esko Nieminen ja Arvin tytär Leena Kankaanranta.

Jutustelu sai alun Martin muistellessa, kuinka oli sattunut evakkopoika Arveen kanssa samaan kouluun Kestilässä, mutta pari vuotta nuorempana eri luokille, tullen tietoiseksi toisistaan vasta tavatessaan kadettikurssilla.

Lue lisää...

42. kurssin yhteystietoja

Esko "Nenä" Nieminen
niemisenesko(at)gmail.com
040-5615459
(vastaa myös verkkosivujen päivityksestä) 

Antero Karvinen
karvinen.antero(at)gmail.com
050-5936586

Kylkiraudan verkkolehteen pääsee tästä linkistä. 

Tervehdyksiä ja ilmoituksia

Tulevia tapahtumia:

- Joululounas 4.12. klo 12.00 Helsingin Suomalaisen seuran Pohjola kabinetissa.

- Vuoden 2019 ensimmäinen lounaskokous Konstan Möljässä 13.2. klo 16.00.

Etsi sivustosta

Seuraa meitä
Twitterissä
Seuraa meitä
Facebookissa