Kadettikunta ry

Constantem decorat honor - Kunnia kestävän palkka

Jäsensivut

Kadettikunnan jäsen! Rekisteröidy käyttäjäksi ensimäisella kerralla alla olevasta Rekisteröidy-linkistä.

 


 

 


facebook 0420copy
twitter-bird-blue-on-white

 

Konstan Möljä 16.11.2017

Jääkärimajurien pojat saateltiin viimeiselle matkalle

Ari Iisakkalan lähtö merkitsi sitä, että molemmat kurssiveljet, joiden isät olivat jääkärimajureita, ovat poissa. Edellisessä raportissa kerrottiin Veijo Rutasen siunauksesta. Helsingin Sanomat julkaisi muistosivullaan Veijosta muistokirjoituksen. Se julkaistiin myös Vasabladetissa 29.10. ruotsinkielisenä. Teksti on oheisena:

"Ye-everstiluutnantti Veijo Kalevi Rutanen - Jääkäriupseerin pojasta tuli viennin edistäjä

Kadettikurssin jokavuotisesta Ramsinniemen kesäjuhlasta kului vajaat kolme viikkoa, kun tuli tieto Veijo Rutasen yllättävästä poismenosta 7.elokuuta 2017. Hän oli syntynyt Helsingissä 18.12.1935 ja pääsi ylioppilaaksi Helsingin reaalilyseosta alle 18-vuotiaana.

Hakeutuminen upseerin uralle oli jääkärimajuri Emil Rutasen pojalle luonnollinen valinta, 1. Erillisessä Rannikkopatteristossa ja meriupseerikurssilla suoritetun varusmiespalveluksen ja Kadettikoulun jälkeen ura alkoi Uudenmaan Prikaatissa Dragsvikissa. Laskuvarjokoulutuksen alkaminen johdatteli vänrikki Rutasen kohta ensimmäiselle kurssille. Siirto Pääesikunnan ulkomaaosastoon tuli 1962. Sitä edelsi opiskelu Suomen Marsalkka Mannerheimin Kadettisäätiön stipendillä Belgiassa, jossa Ressun latinan ja ranskan kielen opetukseen pohjannut kielitaito syveni. Avioliitto Barbara Zachariassenin kanssa solmittiin vuonna 1965 ja perhe kasvoi kolmella pojalla ja tyttärellä. Palveluspaikka siirtyi Vaasaan 1967 sotilaspiirin ja Pohjanmaan Sotilasläänin eri tehtäviin, päättyen Vaasan sotilaspiirin päällikkyyteen, josta Veijo Rutanen jäi eläkkeelle 32 vuoden palveluksen jälkeen. Uraan oli kuulunut Sotakorkeakoulu, maanpuolustuskurssi ja erilaiset ylemmän päällystön kurssit. Kokemus ja kielitaito johdattelivat myös rauhanturvatehtäviin sotilastarkkailijaksi ja YKSV 2-3:n huoltopäälliköksi koulutuskursseineen.

Aktiiviuraan liittyivät monet luottamustehtävät Kadettikunnan valtuuskunnassa, Upseeriliiton liittovaltuustossa ja upseerikerhossa. Rutanen oli myös perustajajäsenen Pohjanmaan ja Vaasan maanpuolustuskilloissa sekä harrastuksiin liittyen jäsenenä tai puheenjohtajana Vaasan Uimaseurassa, ÖID:n uimajaostossa, SFI:n uimajoukkueen johtajana ja rotarien Vaasa-Botnia klubin presidenttinä. Purjehdusta, ratsastusta ja miekkailua aktiivisesti harrastanut mies ei vierastanut tyttärensä Maijan balettiharrastustakaan, vaan oli mukana myös Vaasan Balettikoulun järjestely- ja johtotehtävissä.

Ennen eläkepäiviä Rutaset olivat laajentaneet aluettaan kaupalliseen suuntaan perustamalla veneilytarvikkeita myyvän yrityksen, jonka toimitusjohtajana oli diplomiekonomin koulutuksen saanut vaimo Barbara. Välittömästi eläkkeelle jäätyään yritystoimintaan liittyi myös Veijo telamaastureita valmistavan Formedia Oy:n toimitusjohtajana, viennin suuntautuessa pääosin Kiinaan. Keskuskauppakamari palkitsi tuloksekkaan yrittäjän kahden vuosikymmenen toiminnasta hopeisella ansiomitalilla, jonka Barbara oli saanut jo aikaisemmin.

Liiketaloudellisten toimien vuoksi Rutaset jättivät Vaasan virikkeisen ympäristön vasta 12 vuotta myöhemmin, siirtyen vanhempien perintönä tulleeseen, Ramssinniemen päätä hallitsevaan, Lars Sonckin piirtämään hirsihuvilaan, jossa riitti työtä ja harrastusmahdollisuuksia pitkän ja monipuolisen uran päätyttyä.

Antero Karvinen
Esko Nieminen"

 

Ari Iisakkalan siunautilaisuudessa Lahden Metsäkappelissa olivat kurssin edustajina Antero Karvinen ja Aulis Sihvonen, laskien arkulle kurssin kukat. Siunauksen toimitti kenttäpiispa Pekka Särkiö.

Muistojuhla pidettiin Diakoniasäätiön Betel-salissa. Tilaisuuteen olivat Erin tyttäret laatineet ohjelmalehtisen, jossa oli kolmella sivulla kuvia Arin, Astan ja tyttärien perhe-elämän varrelta. 

Ari oli värikäs persoona, jonka käynnit Konstan Möljän tilaisuuksissa olivat aina odotettuja, Juttuja riitti ja ne kerrottiin monesti sen verran epätavallisista aiheista, että mielenkiintoa riitti kuulijoissa. Tiemme yhtyivät siirryttyäni viimeisessä virkatehtävään Pohjanmaan sotilasläänin esikunnan päälliköksi. Ari oli operatiivisen toimiston päällikkö ja hänen merkittävin tehtävänsä oli rakentaa olot ja yhteydet, kun esikunta siirtyi läänin uuteen toimitaloon Palosaareen ja sotilasläänin johtokeskus perustettiin suojattuihin tiloihin.

Toiminnassa näkyi aikaisempien sotilaspiirin ja pääesikunnan operatiivisen osaston tehtävien luoma tieto ja rutiinit, joten mitään ylittämättömiä ongelmia ei syntynyt neljän yhteisen vuoden aikana.

Yhteinen ampumaharrastus kolmikon kenraalimajuri Vanninen – eversti Nieminen – everstiluutnantti Iisakkala keskinäisenä kisana jatkui vireänä kahden ensin mainitun eroon saakka. Arista tuli eversti ja hän ehti ennen 1985 tapahtunutta eroaan toimia vuoden sotilasläänin komentajana.

Nenä

 

Konstan Möljä 12.10.2017

Flunssa ja remonttihommat tuntuivat kutittelevan muutamien veljien ovella. Toivottavasti rokotukset ehtivät sen sulkemaan ennen epidemian alkua ja osanotto nousee tämän kerran kuudesta osanottajasta, joiden joukkoon ilahduttavasti ilmestyi jo toinen puoliso.

Läsnä olivat John Björkell, Erkki Hietamäki, Anneli ja Martti Keskitalo, Esko Nieminen ja Elja Puranen. Lappeenrannan lähettiläämme Eki oli kertomusvuorossa ja olikin virittänyt ”pohojalaasjousensa” osumakuntoon.

”Me emmä oo täyrellisiä”

Ekiä kuunnellessa oli koko ajan tunne, että otsikon väite eteläpohjalaisista ja erityisesti Hietamäkien ylihärmäläisistä sukujuurista ei pidä paikkaansa. Meidän ulkopuolisten mielessä sen puolen asukkaiden ei useinkaan kuule suoltavan otsikon väitettä tukevaa tekstiä.

Lue lisää...

Konstan Möljä 14.9.2017

Tahattoman koordinaatiovirheen vuoksi syyskauden rokkalounas jäi pääruoan osalta seuraavaan kuuhun, mutta isäntämme loihti viiveettä pöytään rommitotit ja lohipiirakat kahvin kera, joten tilaisuus pääsi käyntiin ja kesän kuluessa kertyneet asiat saatiin läpivalaistuiksi.

Ensimmäinen nainen Konstassa

Kuukausittaisen lounaamme laajennus käsittämään myös parhaimmat seuralaisemme toisesta sukupuolesta sai lentävän startin heti ensimmäisessä syksyn tilaisuudessa, kun ”Altsu” Koskinen saapui paikalle Irmeli-rouvansa kera. Kadettivääpeli Akun johdolla muut läsnäolijat olivat John Björkell, Arvi Hiltunen, Martti Keskitalo, Esko Nieminen ja Elja Puranen.

Lue lisää...

Ramsinniemi 18.7.2017

Auringon kehrä kuumotti rouvien mustiin housuihin verhottuja polvia ja pohkeita niin, että oli hakeuduttava varjoon. Herrojen pistäydyttyä saunassa rouvat pääsivät jutustelun alkuun ja alkupalat salaatteineen nautittiin tervetuliaisboolin jälkeen puutarhan päivänvarjojen alla pikkupöydissä.

Ukkonen alkoi oireilla lounaan suunnassa jo viimeisiä kurkunpaloja nieltäessä ja äkkiä noussut tuuli pani tarttumaan kaikkiin pöydän papereihin ja kiirehtimään kohti sisätiloja ensimmäisten pisaroiden tipahdellessa.

Lue lisää...

Konstan Möljä 18.5.2017

Piristymistä oli selvästi havaittavissa veljien olemuksessa, syynä ilmeisesti pitkittyneen kevään muutoksen ounastelu lämpöön ja kasvun versojen puhkeamiseen. Paikalle saapui seitsemän veljeä: John Björkell, Arvi Hiltunen, Antero Karvinen, Martti Keskitalo, Allan Koskinen, Esko Nieminen ja Elja Puranen.

Pääteema oli ”Mara” Keskitalon alustus Sotakorkeakoulun diplomityönsä merkillisistä vaiheista, sen jouduttua ajan tyrskyjen heiteltäväksi:

Lue lisää...

Konstan Möljä 20.4.2017

Kevään flunssa ja eräät yhteensattumat nipistivät huhtikuun osanottajat viiteen: Erkki Hietamäki Antero Karvinen, Martti Keskitalo, Allan Koskinen ja Esko Nieminen.

Terveisiä tuli Muonion mökkinsä kesäkuntoon asentaneelta Mikko Virrankoskelta, jonka keväthiihdot olivat jääneet väliin jaloissa ilmenneen voimattomuuden vuoksi. Marjatta sen sijaan oli vetänyt kotiladuillaan viikon aikana 150 kilometriä. Mikko oli myös ollut yhteydessa Herrasiin, jossa tilanne oli hieman hankaloitunut, Juhanin jouduttua sairaalakierteeseen kaatumisen seurauksena. Myöhemmin tuli tieto, että paluu kotiin Rovaniemelle oli tapahtunut ja elämä jatkuu. Rutaset, Barbara ja Veijo, kutsuvat kurssia avec jälleen Ramssinniemen riehaan: Tervetuloa 18. heinäkuuta klo 13.

Lue lisää...

Tervehdyksiä ja ilmoituksia

Tulevia tapahtumia:

- Kurssin perinteinen joululounas (avec) nautitaan Helsingin Suomalaisessa Klubissa perjantaina 8.12.2017 klo 12.00 alkaen.

 

42. kurssin yhteystietoja

Esko "Nenä" Nieminen
niemisenesko(at)gmail.com
040-5615459
(vastaa myös verkkosivujen päivityksestä) 

Antero Karvinen
karvinen.antero(at)gmail.com
050-5936586

Kylkiraudan verkkolehteen pääsee tästä linkistä. 

Kylkirauta

  • Kylkirauta

 Kyra3 17 kansiLue lehti kantta klikkaamalla

 

Etsi sivustosta

Seuraa meitä
Twitterissä
Seuraa meitä
Facebookissa