Kadettikunta ry

Constantem decorat honor - Kunnia kestävän palkka

Jäsensivut

Kadettikunnan jäsen! Rekisteröidy käyttäjäksi ensimäisella kerralla alla olevasta Rekisteröidy-linkistä.

 


 

 


facebook 0420copy
twitter-bird-blue-on-white

 

Konstan Möljä 14.9.2017

Tahattoman koordinaatiovirheen vuoksi syyskauden rokkalounas jäi pääruoan osalta seuraavaan kuuhun, mutta isäntämme loihti viiveettä pöytään rommitotit ja lohipiirakat kahvin kera, joten tilaisuus pääsi käyntiin ja kesän kuluessa kertyneet asiat saatiin läpivalaistuiksi.

Ensimmäinen nainen Konstassa

Kuukausittaisen lounaamme laajennus käsittämään myös parhaimmat seuralaisemme toisesta sukupuolesta sai lentävän startin heti ensimmäisessä syksyn tilaisuudessa, kun ”Altsu” Koskinen saapui paikalle Irmeli-rouvansa kera. Kadettivääpeli Akun johdolla muut läsnäolijat olivat John Björkell, Arvi Hiltunen, Martti Keskitalo, Esko Nieminen ja Elja Puranen.

Kadettivääpelimme aloitti tilaisuuden kertomalla elokuun 7. rivistämme poistuneen Veijo Rutasen siunaus- ja muistotilaisuudesta. Kursin edustajina olivat Helsingin vanhaan kappeliin saapuneet John ja Rose-Marie Björkell, Esko ja Helga Nieminen, Ilppo Voutilainen ja Antero Karvinen, jonka johdolla arkulle laskettiin kurssin kukat. Tyylikkäässä muistotilaisuudessa Mestaritallissa kadettivääpeli valotti Veijon taivalta ja Esko Nieminen kertoi pari tunnelman keventämiseen tähdättyä muistumaa yhteiseltä Vaasan ajalta.

Konstan Möljä hiljentyi hetkeksi. Veijon urasta ja Karvinen ja Nieminen laativat muistokirjoituksen, joka lähetettiin Vasabladet'iin, Hufvusstadsbladet'iin, Pohjalaiseen ja Helsingin Sanomiin. Tulemme kurssille lähetettävässä erillisessä sähköpostiviestissä tiedottamaan, onko ja milloin teksti julkaistu mainituissa lehdissä ja sen jälkeen julkaisemaan sen Kadettikunnan sivullamme.

”Imppu” Koskinen osoittautui Konstan lounaalla verrattomaksi kertojaksi. Hänen juttunsa kokemuksista ajokortin uusintaan liittyvässä lääkärintarkastuksessa johti pohdintaan, joka jatkui koko tapaamisen loppuajan. Huomio kiinnittyi erityisesti tarkastuksen yhteyteen yleisesti pinttyneeseen kokeeseen kellotaulun piirtämisineen ja sanojen muistamisineen. Yleensä näyttää siltä, että olemme nyt siinä ikävaiheessa, jossa aistien, näön ja kuulon sekä liikkeen reagointikyvyn muutokset saattavat liikenteessä tuottaa yllätyksiä yläpäässämme, josta tulevat käskyt lähteä menemään niin ajattelun kuin muun liikkumisen osalta. On tärkeää, että kumpaakin tönitään keskeyttämättä itse, ennen kuin ne alkavat tuuppia meitä.

Joululounaalle 8.12. klo 12.00 on ilmoittautunut tähän mennessä lähes 20 osanottajaa.

Syksyn loput lounastapaamiset on päivitetty ja löytyvät näiltä sivuiltamme. Lokakuussa tapaamme 12. päivänä kello 16.00. Jutunkertojaksi on lupautunut itäinen etäispäätteemme Hietamäen ”Eki”.

Nenä 

Ramsinniemi 18.7.2017

Auringon kehrä kuumotti rouvien mustiin housuihin verhottuja polvia ja pohkeita niin, että oli hakeuduttava varjoon. Herrojen pistäydyttyä saunassa rouvat pääsivät jutustelun alkuun ja alkupalat salaatteineen nautittiin tervetuliaisboolin jälkeen puutarhan päivänvarjojen alla pikkupöydissä.

Ukkonen alkoi oireilla lounaan suunnassa jo viimeisiä kurkunpaloja nieltäessä ja äkkiä noussut tuuli pani tarttumaan kaikkiin pöydän papereihin ja kiirehtimään kohti sisätiloja ensimmäisten pisaroiden tipahdellessa.

Barbara-rouvan perinteinen kalasoppa, simpukoilla terästetty lohi, lipui nieluihin oluen vauhdittamana ja kahvi täydensi nautinnon emännän suupaloiksi leipomien tuulihattujen lipuessa odottavien suiden katveeseen. Aaaah!

Uusi ympäristö toi koko seurueen saman pöydän ääreen ja kadettivääpeli Antero Karvisen johdolla isäntäväki Barbara ja Veijo Rutanen yhtyivät välittömästi vieraiden, Helena Kaarnolan, Anneli ja Martti Keskitalon, Helga ja Esko Niemisen, Marjatta Ruudin, Kalevi Usvan ja Stina ja Ilppo Voutilaisen virittämän keskustelun pyörteisiin. Onnistunut ympäristönvaihdos!

Lue lisää...

Konstan Möljä 18.5.2017

Piristymistä oli selvästi havaittavissa veljien olemuksessa, syynä ilmeisesti pitkittyneen kevään muutoksen ounastelu lämpöön ja kasvun versojen puhkeamiseen. Paikalle saapui seitsemän veljeä: John Björkell, Arvi Hiltunen, Antero Karvinen, Martti Keskitalo, Allan Koskinen, Esko Nieminen ja Elja Puranen.

Pääteema oli ”Mara” Keskitalon alustus Sotakorkeakoulun diplomityönsä merkillisistä vaiheista, sen jouduttua ajan tyrskyjen heiteltäväksi:

"Asekätkennän kauimmin varjeltu salaisuus"

Olin kuluttanut paljon aikaa muun muassa sota- ja valtionarkistoissa selaillen aiheeseen liittyviä asiakirjoja. Olin myös haastatellut asekätkentäjutun johtavia henkilöitä (muun muassa eversti evp V. Nihtilä, everstiluutnantti US Haahti ym.) useita tunteja nauhalle, joten minulle alkoi selvitä aiheen organisaatio, aseiden ja muun materiaalin hankinta, salaaminen, kätkentäperiaatteet jne.

Lue lisää...

Konstan Möljä 20.4.2017

Kevään flunssa ja eräät yhteensattumat nipistivät huhtikuun osanottajat viiteen: Erkki Hietamäki Antero Karvinen, Martti Keskitalo, Allan Koskinen ja Esko Nieminen.

Terveisiä tuli Muonion mökkinsä kesäkuntoon asentaneelta Mikko Virrankoskelta, jonka keväthiihdot olivat jääneet väliin jaloissa ilmenneen voimattomuuden vuoksi. Marjatta sen sijaan oli vetänyt kotiladuillaan viikon aikana 150 kilometriä. Mikko oli myös ollut yhteydessa Herrasiin, jossa tilanne oli hieman hankaloitunut, Juhanin jouduttua sairaalakierteeseen kaatumisen seurauksena. Myöhemmin tuli tieto, että paluu kotiin Rovaniemelle oli tapahtunut ja elämä jatkuu. Rutaset, Barbara ja Veijo, kutsuvat kurssia avec jälleen Ramssinniemen riehaan: Tervetuloa 18. heinäkuuta klo 13.

Lounaan muistelman kertoi Allan Koskinen:

Altsun muistista kaivettua

Palasin Bracknellin ilmasotakorkeakoulusta vuoden 1973 syksyllä ja sain välittömästi siirron Pääesikunnan suunitteluosastoon ja edelleen ilmapuolustustoimiston päälliköksi. Jouduin heti kuuntelemaan puheita harjoituskone Fouga Magisterin epäluotettavuudesta. Oli sattunut luvattoman monta onnettomuutta ja monen mielestä kone olisi pitänyt panna lentokieltoon.

Lue lisää...

Konstan Möljä 16.3.2017

Kivut ja kolotukset unohtuivat

Jokaisen tapaamisen vaara, että jumiudutaan sairauksien vertailuun – ei varmaankaan poikkeuksellinen muihin porukoihin verrattuna – loisti maaliskuun rokalla poissaolollaan. Tervehtymisen pääsyy oli juttusuma, joka purkautui, kun Elja Puranen avasi muististaan ehtymättömän lähteen: Kekkosen.

Elja jatkaa juttusarjaa, joka alkoi kuukausi aikaisemmin. Silloin oli jo taltiossa Arvi Hiltusen kertomus Neuvostoliiton ”opintomatkasta”, jonka päätteeksi ”Arvee” yllätti isäntänsä venäjän kielellään. Helmikuun rokka sai seurakseen oman muistumani ensimmäisestä kurssin pyöräretkestä Porvooseen. Huhtikuun tapaamiseenkin tuli jo vihjeitä, kun Allan Koskinen viittaili kurssiaikaisiin, talvisiin yöharjoituslentoihin avokoneilla. Rovaniemeltä taas saapui heti kokouksen jälkeen Mikko Virrankoskelta tieto Marjatta-vaimon esitelmäillasta Muonion naisille, aiheena ”Maan äidit”. Ilahduttavaa kypsän iän aktiivisuutta!

Ylipäällikkö Keuruulla

Kaikkihan me olimme ropanneet kättä presidentinlinnassa ylipäällikön kanssa, kun hän onnitteli kurssia upseeriksi valmistumisesta vuonna 1958. Useimman kohdalla ensi kohtaaminen taisi jäädä myös viimeiseksi, mutta Elja uudisti tuttavuutensa jo 1976, tultuaan nimitetyksi edellisenä vuonna Keski-Suomen Pioneeripataljoonan komentajaksi ja Keuruun varuskunnan päälliköksi.

Lue lisää...

Konstan Möljä 16.2.2017

Viimeisiään vetelevä flunssakausi näytti vielä pitävän paria vakiokävijää kiinni puseron liepeestä, mutta karjalaishenkisen kabinettimme nurkkaan kokoontui sana- ja aloitevalmis kuuden hengen porukka: Björkellin John, Hiltusen Arvi, Koskisen Allan, Purasen Elja, Niemisen Esko, puheenjohtajana Karvisen Antero. Rovaniemeltä raportoi Mikko Virrankoski: Sotaorpojen kunniajäsenyys on omalta kohdalta toteutunut. Herrasen Jussin tilanne on Maija-rouvan kertoman mukaan suunnilleen ennallaan.

Rokkaa odotellessa käynnistyi keskustelu uudesta aloitteesta, joka oli edellisen, 13.1.2017 nautitun rokan yhteydessä napattu Hiltusen ”Arveen” veijarikertomuksesta uran varrelta. Keskustelijat tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että joka kertaisen ilmiön, henkilökohtaisiin tauteihin ja vaivoihin liittyvän ja vuosikymmenten takaisten, moneen kertaan toistettujen muistojen kerronnan sekaan olisi hyvä saada Arvin jutun kaltaisia, kunkin omaan mieleen iskostuneita sattumia, joita ei ehkä ole tullut kerrotuksi aikaisemmin.

Lue lisää...

Tervehdyksiä ja ilmoituksia

Tulevia tapahtumia:

- Kurssin perinteinen joululounas (avec) nautitaan Helsingin Suomalaisessa Klubissa perjantaina 8.12.2017 klo 12.00 alkaen.

 

42. kurssin yhteystietoja

Esko "Nenä" Nieminen
niemisenesko(at)gmail.com
040-5615459
(vastaa myös verkkosivujen päivityksestä) 

Antero Karvinen
karvinen.antero(at)gmail.com
050-5936586

Kylkiraudan verkkolehteen pääsee tästä linkistä. 

Kylkirauta

  • Kylkirauta

 Kyra3 17 kansiLue lehti kantta klikkaamalla

 

Etsi sivustosta

Seuraa meitä
Twitterissä
Seuraa meitä
Facebookissa