Kadettikunta ry

Constantem decorat honor - Kunnia kestävän palkka

Vaikeudet veivät kilpailemaan

Makipaa-1980In Memoriam Antero Mäkipää

Everstiluutnantti Paavo Antero (Anttu) Mäkipää, kad n:o 3538, kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 80 vuoden ikäisenä 05.10.2010 Helsingissä, missä hän oli myös syntynyt 3.1.1930. Kadettiupseerien aatteellisen järjestön, Kadettikunnan, tunnuslause Constantem decorat honor (Kunnia kestävän palkka) toteutui erityisesti Antero Mäkipään osalta. Hän menetti toisen munuaisensa jo nuorena, mutta taisteli paikkansa voimaa ja kestävyyttä vaativassa ammatissa puolustusvoimien upseerina.
Kaiken lisäksi Mäkipää näki liikunnan merkityksen terveydelleen ja antautui aktiiviurheilijaksi saavuttaen mm. Suomen Mestaruuden hiihtosuunnistusviestissä 1981 ja puolustusvoimien mestaruudet sekä maastojuoksussa 1970 että suunnistuksessa 1980. Valmentautuminen kilpailuihin sisälsi hänellä myös valmentajaksi kouluttautumisen ja vilkkaan toiminnan niin Varuskunnan Urheilijoissa, Helsingin Suunnistajissa kuin SVUL:n Helsingin piirin hiihtovalmennuksessa.
Upseerin ammattinsa Mäkipää sai hoitaa täysin pääkaupunkiseudulla 2. Jääkäripataljoonassa, Kaartin Pataljoonassa ja Pääesikunnassa. Urheiluharrastuksensa vuoksi hän johti Urheilukoulun edeltäjää Uudenmaan Jääkäripataljoonan Urheilukomppaniaa vuosina 1976 -79. Antero Mäkipää omasi syvän kiinnostuksen Suomen historiaan ja toi elähdyttävän isänmaallisen lisän kaikkiin osallistumiinsa tilaisuuksiin niin Varuskunnan Urheilijoiden, oman kadettikurssinsa kuin Kadettikunnan elinten piirissä. Harrastus vei hänet kirjoittamaan tutkimuksen Kadettikunnan tehtävistä ja toimintamuodoista sekä suhteesta Upseeriliittoon 1966 sekä osallistumaan kadettikurssinsa 40-vuotishistorian ja Santahaminan Urheilukomppanian historiikin kirjoittamiseen.
Everstiluutnantti Mäkipäälle oli myönnetty lukuisa joukko kunnia- ja ansiomerkkejä mm. Suomen Leijonan 1.luokan ritarimerkki, Suomen Urheilun ansiomitali kultaristein ja Kadettikunnan ansiomitali.
Antero Mäkipäätä jäivät suremaan puolison ja tyttären perheen lisäksi suuri ystävien joukko niin kadettiupseeriston kuin hiihto- ja suunnistusurheilun parissa.
Kari Norkola,
kurssiveli

Etsi sivustosta

Seuraa meitä
Twitterissä
Seuraa meitä
Facebookissa